”Rederiet” är en av tv-serierna i SVT:s nya Öppet arkiv. Foto: SVT

”Regeringen har redan bidragit till Öppet arkiv”

Publicerad

Öppet arkiv kan inte fortsätta utvecklas utan extra pengar, menar en SVT-chef. Men regeringen står fast vid sitt förslag.

– Om det blir som regeringen föreslår, kommer vi inte kunna realisera målet med 10 000 timmar och det kommer bli en betydligt mindre tjänst. Då kommer Öppet arkiv börja dra i nödbromsen.

Så sa SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand till Kulturnyheterna förra veckan. Ahlstrand menar att den nya storsatsningen Öppet arkiv kommer få lida om inte regeringen skjuter till mer pengar. Särskilt eftersom politikerna framöver vill se ökad tillgänglighet hos SVT, SR och UR, för exempelvis hörsel- och synskadade personer.

”Regering & riksdag har redan bidragit”

Jimmy Ahlstrands farhågor är en kommentar på public service-propositionen för perioden 2014-2020, som lämnades över till riksdagen förra veckan. I den framgår det att regeringen tycker att SVT, SR och UR ska klara arkiveringen inom den vanliga budgeten.

Nu svarar kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroths pressekreterare, Catharina Henriksson, på SVT-kommentaren. Hon vill understryka att regeringen redan har underlättat arbetet med Öppet arkiv, tidigare år:

– Regering och riksdag har redan bidragit till att skapa bättre förutsättningar för arbetet, till exempel genom en ändring av upphovsrättslagen 2011 och ett extra resurstillskott på 100 miljoner kronor 2012 – varav 60 miljoner kronor till SVT, utöver den årliga tilldelningen om ca 4,5 miljarder kronor.

Finns det något som kan få regeringen att ändra åsikt i den här frågan?

– SVT och de andra programföretagen lämnar varje år budgetunderlag till Kulturdepartementet. Om SVT:s budgetunderlag senare under tillståndsperioden innehåller äskanden om mer resurser till Öppet arkiv, får regeringen ta ställning till det i samband med budgetpropositionen för det aktuella året, säger pressekreteraren Catharina Henriksson.

Hur ser regeringen på kommentaren från SVT:s strategichef?

– Regeringen har, som nämnt tidigare, bidragit till att skapa bättre förutsättningar för programföretagens arbete med att öka tillgängligheten till arkivmaterialet. Det är sedan upp till företagen själva att bestämma hur arbetet ska utföras.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.