Tina Ehn är kulturpolitisk talesperson för Miljöpartiet. Foto: Scanpix

MP: Kulturen är svaret på vad vi borde konsumera

Uppdaterad
Publicerad

MP. vill göra kulturen viktig i samhället och talespersonen Tina Ehn brinner för biblioteksfrågor – och slöjdpolitik.
– Slöjd är kunskaper, materialkännedom och hållbarhet. Och att vara kreativ med händerna.

Hur viktig är kulturen för er?

– Ja, det är jätteviktigt såklart, ur många aspekter. I kulturen ingår yttrandefrihet och rätten att uttrycka sig, och det är grundläggande i en demokrati. Sen är vi miljöpartiet. Vi jobbar med miljön och klimatet och hållbar konsumtion. Där tror jag att kulturen är lite svaret på vad vi borde konsumera. Det är ett mycket mindre klimatbelastande alternativ.

Vad tycker ni är de viktigaste kulturfrågorna?

– Att göra kulturen viktig i samhället tycker jag är en jätteviktig fråga. Inte minst i utbildningen. När regeringen tar bort estetisk verksamhet som obligatoriskt ämne i skolan sänder man fel signaler. Kultur och estetik i utbildningen tycker jag är viktigt att stå upp för. Det är inte för att alla ska bli dansare eller konstnärer men det är en ökad möjlighet till att utvecklas. Jag har grävt i biblioteksfrågor och i slöjdpolitik. Dels är det är mycket kunskaper, materialkännedom och hållbarhet. Dels handlar det om att vara kreativ med händerna. Vi sitter mycket vid en skärm idag och då är det viktigt.

Vilka konkreta kulturpolitiska frågor har Miljöpartiet drivit?

– Egentligen historiskt är det bokmomsen som har varit en framgångsrik saga. Det vi har lyft mycket i våra budgetar är pensionerna för de som arbetar inom scenkonst och kulturarbetarnas villkor. Men vi jobbar också mycket med bibliotekspolitik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturpolitik

Mer i ämnet