Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kulturbranschen måste tänka om och anpassa sig till de nya restriktionerna. Flera arrangörer väljer nu att ställa in eller skjuta upp föreställningar. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Här är kulturevenemangen som ställs in eller skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen skulle filmen Jag är Zlatan ha haft biopremiär, men efter att regeringen infört nya restriktioner flyttas den fram igen på obestämd tid. Och flera kulturarrangörer måste nu tänka om. Här är några av de evenemang som ställs in eller skjuts upp.

Den 12 januari infördes nya restriktioner som påverkar kulturbranschen. För allmänna sammankomster mellan 50 och 500 besökare gäller sittande publik, max åtta personer per sällskap och minst en meters avstånd mellan sällskapen. Vaccinpass ska användas. Nästa vecka införs också ett publiktak på 500 personer.  Här är ett axplock av de många arrangemang som skjuts upp eller ställs in.

Scen

På flera större teaterscener och operahus anpassar man sig genom att boka av biljetter och sedan låta besökare boka om dem igen. Det eftersom man behöver glesa ut mellan platserna i salongen. Så gör till exempel Dramaten och Kungliga Operan där inga föreställningar ställs in eller skjuts upp i nuläget. Kungliga Operan ställer däremot in guidade visningar och en del introduktionssamtal till föreläsningar.

Flera privatteatrar har däremot svårt att gå runt ekonomiskt när platserna behöver glesas ut och väljer därför att stänga helt de kommande veckorna. Till exempel Victoriateatern i Malmö som helt ställer in sina evenemang under januari och februari. En del av evenemangen flyttas fram på obestämd tid.

Oscarsteatern i Stockholm ställer in alla sina evenemang, bland annat Rain man med Robert Gustafsson. Chinateatern skjuter upp Saturday night fever med David Lindgren till slutet av februari. Göta Lejons musikal Forever Piaf, med Malena och Beata Ernman, flyttas fram till september.

Uppsala Konsert & Kongress (UKK) har under pandemin ställt in och skjutit upp en lång rad föreställningar. Till exempel är konserten med Tommy Körberg & Bohuslän Big Band uppskjuten från 26 februari förra året till 13 februari i år. De föreställningar som skulle ha ägt rum i januari och februari flyttas fram till senare i år, till exempel konserten med Mando Diao. Andra evenemang ställs in helt.

Podden Flashback forever med Emma Knyckare, Ina Lundström och Skroll-Mia, planerar att åka ut i landet och livepodda inför publik. Premiären var tänkt till nästa vecka i Göteborg, men blir istället 1 mars.

Komikern Johanna Nordström har varit på en succéturné sedan i höstas. Hon skulle ha avslutat stort, nu i januari, med två kvällar på Avicii arena. De blir nu istället i maj.

Kulturhuset stadsteatern planerar att genomföra sina teaterföreställningar som tänkt, men har även de behövt boka av och boka på biljetter för att anpassa lokalerna efter de nya restriktionerna

Litteratursamtalen på Kulturhuset är desto mer drabbade. Nästa programpunkt infaller den 10 mars. Innan dess ställs flera evenemang in, bland annat ett med den amerikanska vetenskapsjournalisten Elizabeth Kolbert den 27 januari.

Berwaldhallen har behövt ställa in veckans konserter på grund av sjukdom i orkestern. Framöver har de anpassat publikstorleken efter restriktionerna och planerar att genomföra alla konserter som tänkt.

Disney on ice-föreställningar den 20-23 januari på Scandinavium i Göteborg ställs helt in.

Musik

Mando Diao skulle ha åkt ut på en Sverigeturné i januari och februari. Turnén skjuts nu upp till senare i vår. Första turnédatumet är planerat till 31 mars i Trollhättan.

Noice rockmusikalen skulle ha spelats på Slagthuset i Malmö i januari och februari, men skjuts upp till i höst. Slagthuset har även beslutat sig för att skjuta upp konserter med bland andra Per Gessle och Jill Johnson.

Per Gessle fick ställa in flera av sina unplugged-konserter på grund av halsfluss i december. Nu skjuts konserterna, som var planerade till januari, upp ännu en gång.

Artisten Fricky ställer in hela sin vinterturné. Turnén skulle ha startat 28 januari med spelningar både i Sverige och Norge, bland annat på Sara kulturhus i Skellefteå den 4 februari.   

Rockmusikern Mattias Alkberg ställer även han in sin turné. Han har släppt två album under pandemin och flera gånger försökt komma ut och spela, men ger nu upp på att hitta nya datum.

Melodifestivalen ställer in sin turné. Tanken var att deltävlingarna skulle sändas från städer som Lidköping, Malmö och Örnsköldsvik. På grund av det nya publiktaket har SVT i stället bestämt att allt ska sändas från Stockholm inför en publik på 500 personer.

Film

Jag är Zlatan skulle ursprungligen ha haft biopremiär den 10 september 2021. Det nya datumet var satt till 14 januari, men på grund av de rådande restriktionerna skjuts premiären upp igen på obestämd tid.

Litteratur

Littfest i Umeå skriver i ett pressmeddelande att festivalen kommer att bli av, men att den i värsta fall blir helt digital. Besked kommer i mitten av februari. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer