Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kulturföreningen Humlan om Väven i Umeå: ”Bygger inget lokalt sammanhang.” Foto: SVT / TT

Kulturföreningarnas kritik: Ett hot mot det lokala kulturlivet

Publicerad

Socialdemokraterna i Borlänge inspireras av de stora nya kulturhusen i Umeå, Luleå och Skellefteå. Men i Umeå är vissa kritiska till satsningen på stadens kulturhus Väven.

– Man tappade ett levande lokalt kulturliv. Det som i längden sprider en positiv bild av en stad, säger Nils Andrén, producent för kulturföreningen Humlan i Umeå.

Borlänge kommun planerar att bygga ett stort kulturhus som bland annat ska rymma en konsert- och kongresshall, scener för musik och teater och bibliotek.

Kommunstyrelsens ordförande i Borlänge Jan Bohman (S) nämner bland annat kulturhuset Väven i Umeå som förebild.

Men frågar man delar av Umeås fria kulturliv är de inte lika förtjusta Väven-bygget.

Nils Andrén tycker att lokalerna är anpassade för konferenser och stora evenemang. Det blev inte den grogrund för stadens kulturliv som det talades om, säger han.

– Det blev en identitetslös spelplats. En gästscen för stora produktioner. De ställen som hade en identitet och ett sammanhang försvann, säger Nils Andrén.

”Mindre pengar kvar till oss”

Nils Andrén menar att de stora husbyggena riskerar att svälja medel som hade kunnat gå till kulturverksamhet. Han får medhåll av Adrian Löwander, kulturarrangör i Umeå.

– Ett stort kulturhus har ju en stor påverkan på en kommuns kulturbudget. Det gör att man inte investerar i andra kulturaktörer eller lokaler. Huset lägger sig lite som en stor våt filt över resten, säger han.

Nils Andrén varnar Socialdemokraterna i Borlänge för att satsa på ett hus som ska husera ”allt på samma gång”: näringsliv, kongresser och kultur.

– Jazzklubben behöver ett jazzställe, hiphopklubben behöver kanske en industrilokal för att ordna feta fester. Det kanske är bättre att skapa fyra, fem små spelställen än ett stort som inte passar någon.

S: ”Kultur föder kultur”

Jan Bohman (S) skriver i ett mejl att kommunens befintliga kulturlokaler kommer att finnas kvar och han bedömer inte att de lokala kulturutövarna i Borlänge hotas av ett nytt hus.

”Det blir viktigt att man som kommun samråder med de privata aktörerna och föreningar så att bästa möjliga kulturutbud kommer till stånd. (...) Lärdomen från de som lyckas är att man som kommun behöver säkerställa att lokala aktörer har god tillgång till kulturlokaler och att kostnaden för att boka dessa är låga. (...) Min absoluta uppfattning är att kultur föder kultur.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturvalet 2022

Mer i ämnet