Kulturförvaltningen om kritiken: ”Missförstånd”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms fria teatrar måste inte söka pengar för varje enskild produktion. Instruktionerna har feltolkats, säger Kulturförvaltningen.

Flera av Stockholms fria teatergrupper har fått tillbaka sina ansökningar om stöd från staden, med beskedet att de snabbt måste skriva om eller komplettera sina ansökningar inför 2014.

Både teatrar och Teaterförbundet uppfattade instruktionen som att de måste söka pengar för varje enskilt projekt, och inte längre kan söka för hela årets verksamhet. Kritiken haglade. Men nu svarar Kulturförvaltningen att det hela är en missuppfattning:

– Vi skickade ut ett mail som gick till ett tiotalet teatrar här förra veckan, och jag förstår om det finns en och annan mening där som man kan feltolka eller missförstå så att man tror att man måste göra en ansökan för varje enskild produktion. Men så är det alltså inte, säger Patrik Liljegren, chef för den kulturstrategiska avdelningen.

”Tror det blivit ett missförstånd”

– Man kan söka för hela sin repertoar för ett helt år, och man kan söka för ända upp till tre år om man vill det. Jag tror att det har blivit ett missförstånd, och jag hoppas att det ska framgår ännu tydligare nu, säfer Liljegren.

Teaterförbundet menade här om dagen att Kulturförvaltningen får för mycket makt då förvaltningen ska bedöma och välja vilka föreställningar som ska få bidrag. Teaterförbundets direktör Jaan Kolk talade till och med om ”censur”.

”Vill inte detaljstyra”

Patrik Liljegren på Stockholms kulturförvaltning håller med om att förvaltningen har en viss makt då de beviljar och sätter bidragssummorna för de fria teatrarna, men han tycker inte att det ska kallas för detaljstyrning.

– Vi vill inte detaljstyra. Men för att göra en bra bedömning av en ansökan så att om det är hög kvalité, kan ge ett högre stöd. Det är vårt uppdrag. Vi har ett uppdraget att bedöma kvalitén i ansökan  så att vi kan föreslå rätt nivå på stödet

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.