Ta reda på hur ditt kulturår blir med Kulturnyheternas eget horoskop! Foto: SVT Grafik

Kulturhoroskopet 2019 – vad blir ditt nya intresse?

Publicerad

Ett helt nytt år ligger framför oss och många undrar hur det ska bli. Vissa låter stjärnorna vara vägledare – trots att profetiorna saknar vetenskapliga belägg. I brist på felfria framtidsvisioner ger Kulturnyheterna en fingervisning om ditt kulturår 2019.

2019 kan bli året då Vattumannen tar plats på scen. Foto: TT

Vattumannen: 20 januari – 18 februari 

Styrka och stabilitet kommer att prägla Vattumannens klimat 2019 och blir ett recept för framgång. Med så mycket vind i seglen är det här helt rätt tid att våga kasta dig in i konsten. Därför kommer teatern att bli ditt andra hem 2019. Du kan inleda försiktigt med en föreställning på en liten scen som bjuder på interaktiv teater för att successivt öka deltagandegraden och avsluta året med improvisationsteater där DU tar plats på scen.  

Verk att se fram emot: Melancholia på Smålands musik och teater 

Kända Vattumän: Oprah Winfrey och Ulrik Munther

Troligen kommer Väduren skruva upp volymen på Erik Lundins kommande album. Foto: TT

Väduren: 21 mars – 19 april

2019 blir ett spännande och händelserikt år och för Väduren går det i hiphopens tecken. Oavsett om du redan är en inbiten tuggare eller en total färsking så kommer du när året är slut känna större samhörighet med hiphopens fyra element. Är du redo att spotta rim, Vädur? Klart du är.

Verk att se fram emot: Erik Lundin – Zebrapojken (album), släpps i mars.

Kända Vädurar: Lady Gaga, Rolf Lassgård

Operasångerskan Cornelia Beskow spelar Senta i Malmö operas uppsättning av Wagner-operan Den flygande holländaren. Foto: TT

Oxen:  20 april – 21 maj

Entusiasm, energi och starka känslor – det är vad som väntar Oxen i år. Alltså styr du kosan mot operan. Det blir 12 månader av kärlek och hämnd, utlevelse och dramatik. Är du inte den som brukar fälla en tår under slutarian så kommer detta att förändras under 2019. Ta med dig näsdukar men OBS: inget godis som prasslar.

Verk att se fram emot: Den flygande holländaren sätts upp på Malmö opera, premiär i februari.

Kända Oxar: Adele, Lasse Berghagen

Stenbocken blir en riktig festprisse 2019. Foto: TT

Stenbocken: 22 december – 20 januari

Det har blivit några hemmakvällar för mycket i år, eller hur? Men det blir det ändring på under partyåret 2019. Chanserna till omvandling och utmaningar är stora och de förverkligar du på klubben. Lyxig spegelsal eller skitig svartklubb spelar ingen roll, du kommer vara den som stänger stället. Så vässa klackarna, öva på din fistpump och rota fram det glittrigaste plagget du har, för nu är det du som regerar på dansgolvet.

Kulturhändelse att se fram emot: Poolpartyklubben Café Fluß öppnar igen i Göteborg i maj

Kända Stenbockar: Horace Engdahl, Timbuktu

Sopranen Maria Callas liv ska bli film med svenska Noomi Rapace i huvudrollen. Foto: TT

Fiskarna: 19 februari – 20 mars

2019 bär på stora möjligheter för den som är född i fiskens tecken, men det kommer att vara viktigt att behålla fötterna på jorden. När du känner att du är på väg att ryckas med i något som kanske inte kommer att sluta lyckligt så gör du bäst att bege dig mot bion. Vita duken kommer att förse dig med den spänning du suktar efter. Vill du hålla dig i särskild harmoni med planeternas positioner så väljer du animerad film eller musikaliska biopics.

Verk att se fram emot: Dexter Fletcher – Rocketman, biopremiär 17 maj

Kända Fiskar: Agneta Pleijel och Danny Saucedo

Sista säsongen av Game of Thrones kommer i år. Kräftorna lär bänka sig. Foto: TT

Kräftan: 22 juni – 22 juli

Kräftor längtar efter närhet och 2019 är inget undantag. Det står skrivet i solen, månen och stjärnorna: Detta blir ditt stora, mysiga tv-serieår. Att krypa upp i soffan med någon du gillar är precis vad du behöver. Tillåt dig själv att slappna av och låt planeterna ha sin gång. En förmörkelse väntar då sista säsongen av Game of thrones visas och din favorit-serie tar slut för gott. Men luta dig lugnt tillbaka – tv-serieråret bjuder på oanade möjligheter.

Verk att se fram emot: Lukas Moodysson – Gösta (HBO)

Kända Kräftor: Yohio, Lena Endre

I år kastar sig lejonen över konsten som aldrig förr. Foto: TT

Lejonet: 23 juli – 23 augusti

I år har du tentaklerna ute och suget efter konstnärliga upplevelser är närmast omättligt. Du springer på vernissage som aldrig förr och det vin som inte runnit ner för din strupe från ett plastglas finns inte. Samtida konst är vad som lockar: Videokonsten öppnar dina sinnen och stjärnorna står rätt för de flesta installationer. Men om du inte nöjer dig med att titta utan tänker slå till och lägga vantarna på ett verk – håll dig då till sånt du kan ha på väggen.

Verk att se fram emot: Månen – fra den indre verden til det ydre rum, pågående utställning på Louisiana i Danmark.

Kända Lejon: Andy Warhol, Madonna

Skytten kan få för sig att sikta mot en e-sportstitel. Foto: TT

Skytten: 22 november – 21 december

Din frihetsälskande natur släpps äntligen lös 2019. Efter en känsla av att ha suttit i baksätet hela 2018 tar du äntligen över spakarna – och ger dig in i spelens värld. Kanske finns det någon nystartad e-sportförening nära dig som kan tillfredsställa din inre tävlingsmänniska? Vissa kommer att ha svårt att förstå sig på ditt nya intresse och höja ögonbrynen när du slänger dig med nya, fräsiga förkortningar. Men du kan dra finurligt på munnen i vetskapen om att du bara är tre levlar ifrån att rädda världen.

Verk att se fram emot: Days gone (Sony Interactive Entertainment), släpps i april.

Kända Skyttar: Brad Pitt, Laila Bagge

Bandet Pagan Fury kommer att tävla i Melodifestivalens Fjärde deltävling. Kanske blir de en favorit hos tvillingarna? Foto: TT

Tvillingarna: 22 maj – 21 juni

Det kommande året släpper du alla hämningar – det är dags att förlora dig i det du aldrig vågat erkänna att du älskar: Mello! Eftersom de tävlande kommer i alla åldrar, från 15-åriga Instagram-stjärnan Bishara till 86-åriga veteranen Jan Malmsjö, kan du alldeles säkert hitta någon att identifiera dig med och hålla tummarna för. Lev ut din inre mello-diva genom att gå en showdans-kurs eller blir stammis på en karaokebar?

Verk att se fram emot: Nanos revansch med låten Chasing Rivers.

Kända Tvillingar: Gudrun Schyman, Darin

Vågarnas nya skandalsug får dem att köa till släppet av ”De obekymrade” som släpps i maj. Foto: TT

Vågen: 23 september – 22 oktober

Eftersom du är ett lufttecken kommer din skarpsinnighet guida dig vidare i ditt favoritintresse: böcker. Men ett plötsligt skvallersug får dig antagligen att öppna sådant du tidigare år hade mött med en fnysning. Om du börjat följa Camilla Läckberg på Instagram är risken stor att du för första gången väljer att ge hennes en chans, när hon lämnar deckarskrået och släpper den psykologiska thrillern En bur av guld i april. Men det du innerst inne trånar efter är Horace Engdahls De obekymrade, som enligt akademiledamoten sannolikt kommer att ”reta upp nästan alla”.

Andra verk att se fram emot: Gå förlorad av Agnes Lidbeck, släpps i mars.

Kända Vågar: Leif Pagrotsky, Alfred Nobel

Det blir en eldig inledning på 2019 för jungfrun. Foto: TT

Jungfrun: 23 augusti – 22 september

Saker och ting lugnar ner sig för dig, vilket kan leda till att du blir lite uttråkad. Du är känd för att vara oskuldsfull – något du vill ändra på genom att utveckla din sensuella sida. I början av året får du upp blicken för hetlevrad, kroppsnära pardans, men skräms troligen iväg om du tar dig till en prova-på-kurs. Lagom till sommaren har du sannolikt övergått till klassisk balett och modern dans.

Verk att se fram emot: Franz Kafkas klassiker Processen sätts upp som balett på Kungliga Operan i Stockholm, premiär i maj.

Kända Jungfrur: Greta Garbo, Anders Lundin

Stilrevolution väntar skorpionerna! Foto: TT

Skorpionen: 23 oktober – 21 november

En känsla av att saker står still präglar början av året och du vill göra revolution – genom kläder. 2019 blir året du skaffar en ny image och dammsuger garderoben på alla plagg som på minsta sätt för tankarna till en grå mus. Du är trött på att lura i skuggorna – Skorpioner ska synas! Paradigmskiftet att kombinera kontrastrika färger passar dig perfekt. Är det inte dags att starta din egen modeblogg?

Att se fram emot: Stockholm Fashion Week i februari, så klart

Kända Skorpioner: Selma Lagerlöf, Anne Hathaway

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer