Kulturhuset i Stockholm kan snart stå utan självständig ledning. Foto: Dan Hansson / SvD / Scanpix

Kulturhuset och Stadsteatern slås ihop

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms statsteater och Kulturhuset slås ihop under nästa år, föreslår Stockholms stad i en ny budget som presenteras i morgon.

Sammanslagningen ska ske under nästa år. Kulturhuset och Stadsteatern huserar redan i dag under samma tak intill Sergels torg i Stockholm, men slås enligt budgetförslaget samman till en organisation. Det skriver Dagens Nyheter.

-Tanken har funnits ett bra tag att göra Kulturhuset till ett konstartsöverskridande hus. Genom samordning kan litteratur, bildkonst och scenkonst liksom film förhålla sig friare i formerna, säger kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) till tidningen.

Personal kan sägas upp

Förebilden är kulturhuset Centre Pompidou i Paris, och Madeleine Sjöstedt hoppas att ett ”allkonsthus” ska stärka Stockholms varumärke. Syftet ska inte vara besparingar, även om personal kan komma att sägas upp.

Chef för det nya kulturhuset spekuleras bli Benny Fredriksson, sedan tio år vd för Stockholms Stadsteater.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.