Kulturminister Amanda Lind (MP). Foto: TT

Kulturministern: ”Man måste skilja på Nationalmuseums situation och fri entré-reformen”

Publicerad

Nationalmuseums starka publiktryck i kombination med fri entré gör att museet räknar med ett underskott på 30 miljoner kronor för 2019. Någon lösning på problemet ses dock ännu inte i sikte.

– Vi får återkomma till vilka lösningar som man kan se, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

– Det finns en pågående, konstruktiv dialog mellan Nationalmuseum och kulturdepartementet, säger kulturminister Amanda Lind (MP) till Kulturnyheterna.

Det höga besökstrycket skapar problem för Nationalmuseum i Stockholm, rapporterade DN igår. Enligt museets överintendent Susanna Pettersson innebär besökssuccén ökade kostnader för exempelvis slitage, städning, personal och säkerhet. Den ersättning museet får för att upprätthålla fri entré räcker inte.

Från nyöppningen den 13 oktober till den 31 december 2018 besökte 311 000 personer Nationalmuseum, vilket var rekord. Om det fortsätter i samma takt räknar museet med 1,8 miljoner besökare 2019, långt över tidigare prognoser.

”Speciell situation”

Nationalmuseum ser två lösningar: återinförd entréavgift från april eller årlig kompensation med 60 miljoner kronor. Vad svarar du på det?

– Om det behövs några justeringar för museerna totalt sett är det en fråga för kommande budgetarbete. Vi får återkomma till vilka lösningar som man kan se, säger kulturministern.

Hade kulturdepartementet räknat med de här eventuella konsekvenserna av fri entré-reformen?

– Situationen med Nationalmuseum har ju varit en ganska speciell situation i och med att man har nyöppnat efter att ha haft stängt i flera år – och på ett väldigt positivt sätt lockat mycket besökare. Man måste skilja på Nationalmuseums situation och fri entré-reformen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.