Kulturministern svarar på arkitekternas kritik

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges regering har kritiserat Arkitekturmuseet i Stockholm för att inte följa uppdraget. Arkitekterna skickade tillbaka kritiken, och nu ger en obekymrad kulturminister sin syn på saken.

Arkitekturmuseet i Stockholm fick tidigare i höst tung kritik av regeringen. Bland annat tyckte man att museet var dåligt på att lyfta in form och design. Men regeringen får mothugg av Sveriges Arkitekter som menar att det inte är museet, utan snarare regeringens uppdrag, som är problemet.

– Det är ett spretigt uppdrag, utställningarna kankse speglar det,  lite för stort, lite för brett, arkitekturen förtjänar ett eget museum, det betyder inte att man inte har beröringspunkter med form och design, de förtjänar kanske också eget museum, säger Laila Strunke, förbundsordförande för Sveriges Arkitekter.

”Jag tolkar det som oro”

Sveriges arkitekter protesterar i ett brev mot regeringens krav att Arkitekturmuseet ska bli en mötesplats för design och form. Man kritiserar också förslaget att museet ska byta namn. Frågan är om det är en bra idé att klämma in båda arkitektur, form och design i samma byggnad.

– Det är ofta så att när vi önskar att områden ska samverka mer för att det finns gemensamma intressen, så kan det finnas en oro initialt, och det har det funnits här också. Men jag tolkar det mer som oro och frågor än kritik, säger kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth.

Men Sveriges arkitekter tycker att arkitekturen ska få ett  eget museum.

– Ja... de har ju haft ett eget museum. Men de har fått ett utökat uppdrag, och de har också fått mer resurser. Det här borde inte vara omöjligt, jag tror att allmänheten, publiken, förväntar sig att alla tre områden ska kunna visas i ett sammanhang, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Vill ha rent museum för arkitektur

Arkitekturmuseets anslag har ökat med 50 procent sedan 2008, då museet fick uppdraget att också inkludera design i sin verksamhet. Men Sveriges Arkitekter tycker ändå inte att arkitektur ska blandas ihop med form och design.

-  Arkitektur är något som berör alla, vare sig man vill det eller inte. Det måste finnas plats där man kan lära sig mer om detta, och se hur det berör samhällsbygget. Då kan också samhället ställa högre krav på sin boendemiljö, på sin stadsmiljö i stort.

Reporter: Cecilia Tiberg
Foto: Mikael Eriksson
Klippning: John Kassman

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arkitekturmuseet

Mer i ämnet