Kulturprofilen med nära kopplingar till Svenska Akademien åtalas för två fall av våldtäkt. Foto: TT

Kulturprofilen åtalas för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade kulturprofilen åtalas misstänkt för två fall av våldtäkt.

– Jag tycker att bevisningen är robust, säger kammaråklagare Christina Voigt till Kulturnyheterna.

Under förundersökningen har förhör hållits med målsäganden, den misstänkte kulturprofilen och ett flertal vittnen. Kulturprofilen nekar till alla anklagelser.

Enligt åtalet rör det sig om två fall av våldtäkt på en och samma kvinna. Vid ett av tillfällena ska kulturprofilen ha våldtagit kvinnan när hon låg och sov.

Kulturprofilen nekar till anklagelserna

– Min klient är både bestört och uppgiven. Det är ett oerhört slag att få den här typen av åtal riktat mot sig. Det här är påstådda gärningar långt tillbaka i tiden. Påstådda gärningar där det saknas teknisk bevisning, säger Björn Hurtig, kulturprofilens advokat till SVT.

– Uppgiven därför att han inte har kunnat tro någonting annat än att staten inte kan stå emot det enorma drev som har riktats mot oss.

Anser din klient att det är ett mediedrev som påverkat åklagaren att fatta det här beslutet?

– Jag förstår att en åklagare väcker ett åtal. Allt annat vore tjänstefel. Men han kan misstänka att det har haft med saken att göra. Och det håller jag med honom om. Vi anser att det här snuddar på förtal, säger Björn Hurtig.

– Men nu fokuserar vi på det här åtalet. Vi har egen bevisning.

”Min klient är lättad och nöjd”

Advokat Elisabeth Massi Fritz företräder den målsägande. I ett sms till SVT skriver hon att bevisningen mot kulturprofilen är god.

”Min klient är lättad och nöjd över att åklagaren i dag väcker åtal angående våldtäkt. Det finns omfattande stödbevisning som ska prövas i domstol. Jag och min klient kommer att biträda åtalet och vi kommer även föra skadeståndstalan. Min klient har mått mycket dåligt av händelserna och hon har blivit kränkt och förnedrad på ett synnerligen allvarligt sätt.”

Åberopar sju vittnen

Kammaråklagare Christina Voigt har åberopat sju vittnen. Ytterligare bevisning är en journalanteckning från när målsäganden besökt en mottagning år 2011. Till Kulturnyheterna säger Christina Voigt att hon tycker att bevisningen är robust. Voigt tror inte att det kommer att framstå som att ord står mot ord eftersom det rör sig om så pass många vittnesmål.

– När man säger att ord står mot ord så är det ofta bara två parter – den misstänkte och målsäganden, säger hon.

Hur tänker du kring det faktum att händelsen ska ha inträffat för sju år sedan?

– Det är alltid uppförsbacke när det rör sig om en äldre händelse, men min bedömning är ändå att bevisningen är tillräckligt stark.

Delar av utredningen tidigare nerlagd

Delar av förundersökningen kring kulturprofilen lades ner i mars i år. De delarna gällde sexualbrott, bland annat våldtäkt och sexuella ofredanden mellan mars 2013 och april 2015.

Anledningen var dels att det inte gick att bevisa vad som hänt och dels att några brott hade preskriberats.

Anklagades av 18 kvinnor

Kulturprofilen har nära kopplingar till Svenska Akadamien.

Kulturprofilen har anklagats av minst 18 kvinnor för sexuella trakasserier. Det var Dagens Nyheter som i slutet av november förra året publicerade kvinnornas vittnesmål.

Svenska Akademien höll ett krismöte två dagar efter DN:s publicering och beslutade att bryta alla ekonomiska band med mannen.

SVT söker kulturprofilen för en kommentar.

Därför namnpublicerar vi inte kulturprofilen

Vi namngav kulturprofilen när det stod klart att turerna runt honom lett till beslutet att Nobelpriset i litteratur ställdes in 2018. Där är hans roll historisk. Därför namnpublicering.

Åtalet mot kulturprofilen är en följd av de anklagelser som riktats mot honom under hösten 2017, men åtalet har i sig inget samband med krisen för Svenska Akademien. Den krisen är redan ett faktum.

Kulturprofilen är inte en känd och inflytelserik person i offentligheten. Nyheten om åtalet är en ny publicering, där SVT Nyheter vid en sammanvägd bedömning har landat i att inte publicera namnet i detta skede. Därför omnämner vi mannen som kulturprofilen när vi nu berättar att åtal väckts.

Charlotta Friborg

Programchef och ansvarig utgivare SVT Riksnyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.