Nobelfesten i Blå Hallen är en av den svenska offentlighetens mest ansedda traditioner. Foto: TT

Kulturprofilen portas från Nobelmiddagen

Uppdaterad
Publicerad

Kulturprofilen som anklagas för sexuella trakasserier av 18 kvinnor utesluts från året Nobelfest. Det säger Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen, i en intervju med Dagens Nyheter.
Heikensten säger också att den uppmärksammade granskningen kan ”påverka Nobelpriset negativt”.

”Jag tycker att det är helt förfärligt”. Så sammanfattar Nobelstiftelsens vd uppgifterna om att 18 kvinnor ska ha utsatts för sexuella trakasserier av en känd kulturprofil med nära band till Svenska Akademien, i ett mejl till Dagens Nyheter.

Portas från Blå hallen

Kulturprofilen kommer som en konsekvens av granskningen att uteslutas från årets Nobelmiddag.

”Vi har tagit kontakt med Svenska Akademien angående den här personens närvaro under Nobeldagen. Vi är överens om att han inte ska delta i Nobelfestligheterna”, skriver Lars Heikensten.

Sent på tisdagskvällen meddelade Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius att hon vill att Akademien bryter alla band med kulturprofilen och avslutar sitt ekonomiska stöd till dennes verksamhet ”Klubben”.

Kan skada Nobelprisets rykte

Lars Heikensten ser nu en risk i att kulturprofilens koppling till Svenska Akademien kastar en skugga över Nobelpriset.

”När en institution som utser Nobelpristagare hamnar i en situation av det slaget riskerar det helt naturligt att påverka Nobelpriset negativt”, skriver han till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturprofilen

Mer i ämnet