Björn Hurtig och Elisabeth Massi Fritz företräder de två parterna i rättegången mot Kulturprofilen. Foto: TT

Kulturprofilen-rättegången: Skönlitterärt verk används som bevis

Publicerad

Idag inleds prövningen av tingsrättsdomen mot den så kallade Kulturprofilen. Ett av de nya bevisen består av utdrag ur ett skönlitterärt verk som målsäganden skrivit. Något som målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz tycker är ”lite märkligt”.

– Det har ingen betydelse för det här målet, säger hon.

Under prövningen av tingsrättsdomen ska nya bevis presenteras i Svea hovrätt. Bland annat sexscener ur ett fiktivt verk som målsäganden har skrivit.

– Det har ingen betydelse för det här målet. [Verket] skildrar ett krig och har ingenting med någon form av övergrepp att göra. Försvaret har dragit stycken ur sitt sammanhang för att visa att det finns ett sexuellt våld. Men det finns ingenting sådant, säger målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz.

Använder man alltså ett skönlitterärt verk för att säga något om författarens sexualitet?

– Ja, det är lite märkligt. Men det är tillåten bevisning och vi får respektera hovrättens beslut och det ska prövas. Sedan återstår det att se vilket bevisvärde bevisningen har, det är en helt annan fråga, säger Elisabeth Massi Fritz.

Kulturprofilens advokat Björn Hurtig säger till Kulturnyheterna att utdragen ur det fiktiva verket måste ses som en del av ett större sammanhang.

– Utdragen ska kopplas ihop med annan bevisning som ska ge en förklaring till vissa saker som har sagts bakom stängda dörrar. Jag kan inte säga vad det är men man kan inte se på detta isolerat utan man måste se det i en kontext. Och det har absolut betydelse, säger Hurtig.

”Hör inte hemma i svenska rättssalar”

Massi Fritz är även förvånad över att Kulturprofilens hustru, akademiledamoten Katarina Frostenson, tillåts att vittna, eftersom Frostenson enligt Massi Fritz är ett så kallat karaktärsvittne.

– Det är bevisning som egentligen inte hör hemma i svenska rättssalar och det är ovanligt att man har karaktärsvittnen. Men i och med att hon är hans fru, hon ska inte höras under ed, så har det inget bevisvärde, säger Elisabeth Massi Fritz.

– Vi kan ju inte tro att Frostenson kommer säga något annat än att Kulturprofilen är en bra man. Bevisvärdet ser jag som lika med noll, om jag ska vara ärlig.

Björn Hurtig säger till Kulturnyheterna att Frostensons vittnesmål har precis lika mycket betydelse för målet som den bevisning målsägandebiträdet lagt fram.

– Sen kanske det har lite sämre bevisvärde eftersom det är en fru, hon avlägger inte ed. Men karaktärsvittnen har tillåtits av högsta domstolen förr och det tillåts här av hovrätten, säger han.

Dömd till fängelse

Den första oktober dömdes Kulturprofilen till två års fängelse för våldtäkt i ett av de två fallen som han åtalats för. Kulturprofilen och hans advokat Björn Hurtig har överklagat domen, något som även åklagaren Christina Voigt och målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz gjort.

– Vi vill att han ska dömas för ytterligare brottsliga gärningar, det vill säga de delar som ogillades i tingsrätten, säger Elisabeth Massi Fritz.

Kulturnyheterna söker Katarina Frostenson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.