Foto: TT

Kulturrådet höjer stödet för litteraturen

Publicerad

Varje år fördelar Kulturrådet ett litteraturstöd på drygt 36 miljoner kronor till cirka 800 böcker och 165 utgivare. Nu höjer myndigheten stödet med tio procent. Även distributionsstödet höjs som en tillfällig åtgärd för att mildra effekterna av coronapandemin, skriver Kulturrådet i ett pressmeddelande.

Det litteraturstöd som Kulturrådet årligen fördelar är ett så kallat efterhandsstöd vilket innebär att ett förlag kan söka det när en bok har getts ut. Stödet, som beräknas utifrån sidantal, höjs nu med tio procent meddelar Kulturrådet.

Vill stötta förlagen

Även distributionsstödet höjs tillfälligt då coronapandemin slår hårt mot förlagsbranschen. Myndigheten ersätter nu förlagen med hundra procent för de distributionsstödda titlarna som skickas ut till landets folkbibliotek, jämfört med tidigare femtio procent.

– Det behövs komplement till de krispaket som har beslutats och de här höjningarna är ett resultat av dialog med branschföreträdare och kulturdepartementet, säger Kajsa Ravin, generaldirektör för Kulturrådet, i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.