Foto: TT

Kulturrådet till Säpo: Vi ser en oro för det uppdrag vi har

I ett öppet brev beskriver Statens kulturråds generaldirektör, Staffan Forssell, och myndighetens styrelseordförande, Ulrika Stuart Hamilton, stark oro att nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen fått tillstånd att demonstrera i samband med bokmässan i Göteborg.

”Ytterst så är det en fråga om yttrandefrihet för våra inbjudna deltagare. Vi upplever även att beslutet försvårar Kulturrådets uppdrag då vi inte kan garantera den personliga tryggheten för vår personal och våra internationella gäster”, skriver de i brevet.

LÄS MER: Nazister tillåts demonstrera i Göteborg

”Yttrandefrihet är vårt grunduppdrag”

Statens Kulturråd ansvarar för frågor inom bland annat konst, litteratur, teater och museer. På Bokmässan i höst deltar de med en egen monter.

– Brevet är en symbol för en samhällsutveckling där antidemokratiska krafter hotar demokratin. Vi ser en oro för det uppdrag vi har, yttrandefrihet är vårt grunduppdrag och Säpos uppdrag är att skydda, säger Kulturrådets generaldirektör Staffan Forrsell till Kulturnyheterna:

– Med brevet vill vi säga att vi ser att våra kulturutövare utsätts för hot och med beslutet att låta Nordiska Motståndsrörelsen demonstrera ser vi också en viss oro för våra gäster och besökare. Brevet är inte kritik utan oro för en samhällsutveckling.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play