Foto: Pressbild

Kulturrådets kritik: Strategin möter inte de lokala bibliotekens behov

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna och de lokala biblioteken får inte en tillräckligt stor del av kakan i de förslag som presenteras i den nya nationella biblioteksstrategin. Det anser Kulturrådet, myndigheten som delar ut bidrag till landets bibliotek.

– Det finns ett visst uppifrånperspektiv här, säger Lotta Brilioth Biörnstad.

Lotta Brilioth Biörnstad är Kulturrådets enhetschef för litteratur- och biblioteksfrågor. Hon har följt arbetet med den nationella biblioteksstrategin och suttit med i Kungliga bibliotekets referensgrupp. När den slutgiltiga strategin nu är framlagd ser hon flera luckor i de förslag som presenteras.

– Man ger sex reformförslag som inte helt motsvarar den problembild man själv har målat upp, säger Lotta Brilioth Biörnstad till Kulturnyheterna.

Akuta behov

Medan flera förslag i strategin fokuserar på långsiktiga åtgärder genom digitalisering, nya nationella e-tjänster och medieförsörjning anser Lotta Brilioth Biörnstad att delar av de akuta behoven för landets bibliotek blir förbisedda.

– Det handlar till exempel om att jobba uppsökande mot vissa målgrupper och få den som inte läser alls att komma till biblioteket. De personerna är inte hjälpta av nationell digitalisering, och vi undrar över hur vi ska kunna stötta dem om man inte låter några pengar vara kvar för att möta de behoven.

Riskerar obalans

Strategins sex reformförslag är tänkta att kosta 250 miljoner kronor per år. Det är pengar som just nu delas ut av Kulturrådet i den fyraåriga satsningen ”Stärkta bibliotek”, som enbart vänder sig till kommuner och folkbibliotek.

– Vi anar att folkbiblioteken kommer att ha det ekonomiskt svårt under de kommande åren. Nu riskerar det att bli en väldig obalans om man fördelar ekonomiska resurser till vissa områden och inte till andra. Det finns ett visst uppifrånperspektiv här, säger Lotta Brilioth Biörnstad.

Lotta Brilioth Biörnstad tror inte att den nya strategin kommer att bli verklighet i dess nuvarande form, utan hoppas på en diskussion där fler förslag än de som finns i strategin kommer upp till ytan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.