Kulturredaktioner försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Expressen avskaffar kulturredaktionerna på sina lokala upplagor Göteborgs-Tidningen och skånska Kvällsposten.

Expressen meddelade i september att koncernen måste göra besparingar på 80 miljoner kronor och att de därmed minskar personalstyrkan med sammanlagt 70 tjänster, varav 50 är journalisttjänster. För de lokala upplagorna Göteborgstidningen och Kvällsposten medför det att fem tjänster vardera försvinner och att tidningarna blir utan både kultur- och ledarredaktionen, skriver Sydsvenskan.

Till P4 Göteborg säger GT:s chefredaktör Frida Boisen att man fortfarande kommer att ha ett starkt kulturmaterial trots nedskärningarna. Frida Boisen säger att man istället kommer att använda sig av Expressens kulturmaterial i större utsträckning och satsa mer på frilansare och köpa in kulturjournalistik.

Medier

”Mycket försvinner”

– Det är så sorgligt att så många röster från det här landet försvinner. Man kan inte driva lokala frågor från Stockholm. Vi har bevakat den lokala kulturpolitiken: Vad som händer på museerna och hur chefer på kulturförvaltningen sköter sitt jobb och hur tjänster tillsätts – eller inte tillsätts, så det är klart att det är väldigt mycket som försvinner säger Ingrid Norrman, kulturredaktör på GT.

Tillltaget kritiseras även i en krönika av Åsa Linderborg i Aftonbladet som skriver att orsaken till att just kultur- och ledarredaktionerna ryker är att de inte genererar tillräckligt många klick och delningar. ”Det är klicken och delningarna på Facebook som Boisen efterfrågar. Att bevaka Västsveriges kulturliv har inget värde i sig. Bara det som säljer mest ska få plats”, skriver Linderborg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet