Kulturen slås ihop – en nationell trend

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i landet planerar kommuner och län att slå ihop kulturverksamheter till gemensamma bolag. Men det är tveksamt huruvida det är en bra idé, menar kritiska röster.

Det senaste exemplet är Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Från och med i år har de två verksamheterna slagits ihop och leds av åtta chefer tillsammans med en gemensam vd.

Här hittar du mer om sammanslagningen av Kulturhuset och Stadsteatern.

Det är en omdebatterad sammanslagning, men också ett tecken i tiden.

Sundsvall tydligt exempel

I Sundsvall har fem aktörer i länets kulturliv blivit ett och samma bolag. Teater Västernorrland, Länsmusiken, Kammarorkestern, Film i Västernorrland och Norrdans slogs ihop till Scenkonstbolaget. Detta för att spara pengar och göra det enklare för konstformerna att mötas.

Läs mer här.

Det har gått fem år nu utvärderas fusionen. Den nuvarande vd:n Mikael Flodström ser att kulturen fått en starkare röst i länet.

— När vi sitter i ledningsgruppen och en idé om ett samverkansprojekt dyker upp och någon hakar på så blir det ju verkstad av det, säger han.

”Finns en övertro”

Även i Östergötland pågår diskussioner om en sammanslagning av Östgötateatern, Norrköpings symfoniorkester och Östgötamusiken.

I Helsingborg går man steget längre. Här finns ett förslag, om att slå ihop driften av ett antal kulturinstitutioner med stadens arena, ute på remiss.

Men sammanslagningar är inte alltid enkla ekvationer. Jonas Mosskin, legitimerad psykolog och organisationskonsult, säger att 70 procent av alla företagsfusioner missar sin målsättning.

— Ett plus ett är inte alltid tre. Det är lätt hänt att ett plus ett istället blir 1,6. Man har ofta en övertro på att det går att slå ihop verksamheter, säger han.

”Kommit på skam”

Tearterförbundets ordförande Anna Carlson är tveksam till landets regionala kultursammanslagningar.

— Tyvärr tycker jag nog att alla försöken hittills har kommit lite på skam. De signaler jag får är att man oftare talar om besparingar än utveckling vid sammanslagningar, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.