Ros-Mari Edström, verklighetens kulturtant Foto: SVT

Kulturtanten i korthet

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna tog ett kulturtantsgrepp.

Har du missat vår rapportering? Här är en sammanfattning i punktform.

Martina Montelius släppte romanen ”Oscar Levertins vänner”, om Boel Märgåker, 62 år, föreläsare i svenska språket och även grundare av litteraturföreningen Oscar Levertins vänner.

– Hon vill supa, knulla och knarka.  Hon är inte oskuld, men i sitt liv har hon ägnat sig så mycket åt sexuell tjänstgöring, åt att ha sex på andra människors villkor. Nu ska hon göra det hon själv längtar efter, som att ha sex med andra tanter – andra tjocka tanter, säger hon i en intervju med Kulturnyheterna.

kulturtant

Montelius berättar att hon fick idén efter en litteraturkryssning med tusen deltagare, de flesta tanter.

Myten stämmer

Som på så många andra kulturarenor, myten om ”kulturtanten” som bärare av kultur stämmer nämligen. Kvinnor mellan 50 och 64 är överrepresenterade när det kommer till både kulturkonsumtion och utövande av kultur, enligt statistik från SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

– Demografin är väldigt förutsägbar. Det är extremt många fördomar som blir bekräftade när man analyserar kulturpubliken i bred bemärkelse. Det är en välutbildad publik, med klar övervikt mot kvinnor, så hela bilden av att det är välutbildade kvinnor som driver kultursverige framåt blir bekräftad, säger Rudolf Antoni är stads- och livsstilsanalytiker, i en intervju med Kulturnyheternas webb.

Gudrun Sjödén

Designern Gudrun Sjödén klär kulturtanten, och är kulturtanten. Hennes design är för många synonym med stilen ”kulturtant”. Någonting som Gudrun Sjödén vet om, och är stolt över.

– Jag är en typisk kulturtant, antagligen. Det handlar om att delta i det kulturella livet, gå på utställningar och suga åt sig kultur. Om man tycker att det är viktigare än att gå på gymmet, säger hon i en intervju på Kulturnyheternas webb.

Även Amelia Adamo, Anna Serner och Kerstin Brunnberg gav sin syn på kulturtanten.

Verklighetens kulturtant

Genom Kulturnyheternas Facebook-sida får vi kontakt med Ros-Mari Edström, verklighetens kulturtant.

På fårgan, ”vad är det som gör dig till kulturtant?”, svarar hon:

– Det är för att jag har så kul. Jag tycker det är viktigt med litteratur och egentligen vill jag nämna musik också, fast jag går för lite på konserter. Och så har jag en man som tycker: Det går väl jättebra att lyssna på hemma, vi har ju så bra musik där.

Kritiken

Alla skriver inte under på #jagärkulturtant. Konstnären Marianne Lindberg De Geer tycker att det känns förminskande att bli kallad för begreppet.

– Kallar du mig kulturtant så tänker jag att du är nedlåtande mot mig. Jag är en kulturperson, en människa som jobbar med kultur och konsumerar kultur. Jag tycker att ”tant” är avsexualiserande, man blir som en eunuck som tillhör något slags eget landskap, säger hon till Kulturnyheterna.

Kulturtanten diskuteras under hashtaggen #jagärkulturtant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kulturtant

Mer i ämnet