Hör en bit ur intervjun med Kungen i podden Värvet. Foto: Värvet

Kungen gör podd-debut inför sin 75-årsdag

Uppdaterad
Publicerad

På fredag fyller Kungen 75 år. Men redan i dag passar han på att medverka i sin första podd-intervju.

I Värvet pratar han om huruvida kronprinsessan Victoria är redo att ta över och baksidan av att ständigt vara påpassad.

Kungen brukar vara sparsmakad med att ge mer personliga intervjuer. Och det tog månader innan han satte sig framför mikrofonen.

– Det var en ganska lång process. Jag hade mitt första möte på slottet i augusti förra året. Framåt januari kom det en lite luddig förfrågan om jag skulle vilja göra en intervju, säger journalisten Kristoffer Triumf som leder podden Värvet, i Morgonstudion.

I intervjun pratar Kungen bland annat om hur det är att ständigt ha blickarna på sig.

– Det är tungt och jobbigt. När man har statsbesök av någon president så är jag ju värd och går ett steg bakom. Gästen är huvudfiguren, det är fantastiskt stimulerande. Men när man står i första ledet så är alla blickar på en själv, alla lyssnar. Det är tungt, säger Kungen.

Kristoffer Triumf berättar att Hovet har varit inkopplade kring vilka frågor som skulle ställas.

– Jag skickade många frågor till informationsavdelningen. Sen gav de mig tips på vart jag skulle gå för att det skulle bli så bra som möjligt, så att Kungen skulle vara intresserad av samtalet. Jag skulle inte säga att intervjun är villkorad eller styrd, jag fick ställa vilka frågor jag ville, men jag fick hjälp.

Hör en bit från intervjun med Kungen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.