Kungaparet tycker till om Nobel Center Foto: TT/Nobel Center

Kungen om Nobel Center: Går att downsiza

Uppdaterad
Publicerad

Kungen och drottningen tycker till om omstridda Nobel center.

I en intervju med Dagens Nyheter ägnar sig hovet åt problemlösning.

”Det går att downsiza och vrida åt olika håll”, säger Carl XVI Gustaf.

Nästa år var Nobel center på Blaiseholmen i centrala Stockholm tänkt att börja byggas.

Men i maj överklagade Fastighetsverket projektet. Det gjorde Svenska byggnadsvårdsföreningen också. Och kommunen och Förvaltningsrätten räknade till 475 överklaganden från andra missnöjda parter.

Det har utretts, presenterats och demonstrerats.

Nu ger sig kungaparet in i debatten. I en intervju med DN säger kungen att han följt och följer planerna på det nya bygget.

– Ja, jag är ganska nära insatt i det här projektet sedan lång tid tillbaka.

”Behöver inte vara så gigantiskt”

Kritiken mot det nya Nobel centret har bland annat handlat om att bygget kan komma att skada Nationalmuseum och museiparken, som båda är statliga byggnadsminnen. Och så handlar det om utsikt och den estetiska förändringen av stadsbilden.

– Det behöver ju inte vara så gigantiskt, ha denna jättevolym. Det går att downsiza och att vrida åt olika håll. Och varför gräva ner sig i skyttegravarna och säga att det ska ligga precis här? Det går också att flytta det, säger Carl XVI Gustaf till DN.

På frågan om vad kungaparet anser om formen på det nya huset, designat av arkitekten David Chipperfield, svarar drottningen:

– Jag tycker det är lite märkligt att en arkitekt gör ett sådant förslag.

Drottning Silvia lyfter vidare frågan om ett referendum, alltså en folkomröstning om bygget, kanske vore på sin plats.

”En demokratisk process”

Susanne Lindh, vd för Nobelhuset AB, som ansvarar för bygget, säger till Kulturnyheterna att hovet har informerats om utvecklingen av Nobel Center precis som andra intresserade fastighetsägare runt Blasieholmen.

– Det är ingen skillnad på om det är hovet eller någon annan. Det här är en fråga mellan Nobelstiftelsen och Stockholms stad. Det har skett en demokratisk process, remissinstanser har lämnat ni sina synpunkter enligt den formella ordning som gäller. De folkvalda fattar beslutet.

Har Kungahuset kommit med några synpunkter?

– Det har jag inte sett faktiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.