Kungliga brudbuketter visas upp

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har brudbuketter från 21 kungliga bröllop återskapats av elever på Floristutbildarna. Under fyra dagar visas de upp i Orangeriet under Ulriksdal Flower Show.

-Idén föddes när jag läste om kungliga brudbuketter i ett reportage i en tidning, säger Ulla-Britt de Marchi, evenemangsansvarig på Ulriksdals slott.

Genom att leta i Bernadottebibliotekets arkiv på Slottet i Stockholm har gamla foton från bröllopen och på buketterna hittats.

Svartvita fotografier

Lättast har det varit att återskapa buketterna från 90-talet och framåt eftersom det finns både foton och skriftligt på vilka blommor som användes. Svårare var det med äldre bröllop eftersom många fotografier var svartvita.

-Det har varit en utmaning att tyda vilka blommor som användes, säger Ulla-Britt de Marchi.

Allra svårast var dock den första brudbuketten – från när Kronprinsessan Lovisa och Kronprins Carl XV vigdes i Storkyrkan i Stockholm 1850. Till hjälp fanns bara en teckning i pastellfärg från bröllopet.

Hälften från Sverige

På utställningen visas 21 brudbuketter. Hälften – 11 stycken – är från svenska kungliga bröllop. Resten av buketterna kommer från kungliga bröllop i grannländerna Danmark och Norge, men även från England, Holland och Spanien.

Och det finns givna trender i brudbuketterna.

-Det är väldigt mycket vitt med orkidéer och liljekonvaljer, säger Irene Hagström från Floristutbildarna i Västerås.

Hon har varit projektledare för utställningen med det mesta av arbetet har hennes elever gjort.

-Det har varit jättespännande, säger Gun-Brit Ståhl som har läst fördjupningskursen på Floristutbildarna.

Fyra buketter var

Varje elev har gjort fyra buketter var. Gun-Brit Ståhl har gjort brudbuketten från drottning Victorias bröllop 1881, Sibyllas bukett från 1932, Desirées från 1964 och Märtha-Louises från 2002.

Kurskamraten Erica Hagberg står bakom prinsessan Dianas bukett från 1981, spanska kronprinsessan Letizias bukett från bröllopet 2004, danska Margarethes från 1967 och prinsessan Birgittas från 1961.

-Svårast har varit när vi endast haft svartvita fotografier att utgå ifrån, säger Erica Hagberg.

-Vi har fått hjälpas åt med förstoringsglas, säger Gun-Brit Ståhl.

Några buketter som sticker ut från mängden?

-De färgglada buketterna, som exempelvis prinsessan Margareta brudbukett som består av sommarblommor. Hon gifte sig på 60-talet på Öland. Även kronprinsessan Mette-Marits bukett är speciell med en vepa bestående av orkidéer, säger evenemangsansvariga Ulla-Britt de Marchi.

Fungerar som trendsättare

Brudbuketter från kungliga bröllop fungerar som trendsättare och många som gifter sig sneglar på de kungliga buketterna.

-Jag är helt övertygad om att den dagen kronprinsessan Victoria gifter sig kommer det att efteråt att finnas 100-tals kopior ute i landet på den brudbuketten hon har, säger projektledare Irene Hagström.

Peter Karlsson, SVT Text & webb

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.