Kungliga Musikhögskolan har hittat hem

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen var det smygöppning av kungliga musikskolans nya lokaler i Stockholm. Konserthuset har kostat närmare en miljard och står nu klart för studenter och allmänhet. Kulturnyheterna åkte dit för att känna på akustiken.

Så är den äntligen klar. Byggnaden som kostat 900 miljoner kronor och som ska fungera som ”världens modernaste musikhögskola”, enligt skolan själv.

Runt 800 blivande musiklärare, kyrkomusiker, tonsättare och dirigenter ska nu drillas i sin profession när Kungliga musikhögskolan slår upp dörrarna för höstterminen senare i år.

– Olika instrument har olika krav. Spelar du trummor har du ett krav på akustiken, spelar du ett stråkinstrument har du ett annat krav på akustiken, spelar du ett el-instrument har du ett tredje krav. Det är en väldigt avancerad byggnad vi har byggt, den är som ett laboratorium, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus i Stockholm.

Öppen för alla

Byggnaden i glas rymmer fyra konsertsalar, fem inspelningsstudios, lärosalar och repetionsstudios, med ett campus på över 16 000 kvadratmeter. Konsertsalarna kommer också att vara öppna för allmänheten, något man hoppas ska starka skolans ställning hos publiken, både i och utanför Sverige.

– Nu får vi byggnader som verkligen är värdiga vår verksamhet. Dessutom får vi teknik utav allra senaste snitt vilket gör att vi kan stärka samarbetet internationellt, säger Cecilia Rydinger Alin, rektor på Kungliga Musikhögskolan.

För arkitekturen står en stor arbetsgrupp på AIX-arkitekter. Några av nyckelpersonerna i mastodontprojektet är arkitekterna Tobias Rosberg och Margareta Källström. Ansvarig för konsertsalarna är arkitekt Annika Askerblom och ansvarig för de fem inspelningsstudiorna är arkitekt Anne Lagerheim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.