Kungliga operan i Stockholm kan stänga för renovering. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kungliga operan kan stänga för renovering i fyra år

Publicerad

Kungliga operan kan stängas i fyra år för renovering om regeringen och riksdagen godkänner den hemställan som Statens fastighetsverk skickade in under måndagen. Produktionstiden beräknas vara fyra år – och under tiden kommer verksamheten bedrivas på olika platser i landet.

Regeringen gav redan 2013 gav Statens fastighetsverk och Kungliga Operan i uppdrag att ta fram planer för hur operan skulle kunna renoveras. Nu står de konkreta planerna för renoveringen klara och lämnades in under måndagen, det meddelar operan i ett pressmeddelande.

– Arbetet att komma dit vi är idag har varit tidskrävande men viktigt för att kunna säkerställa att vi kan presentera lösningar som verkligen kommer att ge oss möjlighet att utveckla vår konstnärliga verksamhet, särskilt vad gäller barn och unga som är högt prioriterat, säger Birgitta Svendén, vd Kungliga Operan, i pressmeddelandet.

Beräknas starta 2023

Enligt pressmeddelandet från Kungliga operan kommer renoveringen, om det får grönt ljus av regering och riksdag, att sätta igång tidigast 2023 och beräknas stå färdigt 2027.

Under tiden som renoveringen pågår planerar operan att sätta upp sin verksamhet på flera olika platser, runt om i landet.

– Tiden som operahuset byggs om ska vi utnyttja som en fantastisk möjlighet att stärka vårt uppdrag som nationalscen genom att samverka med olika kulturutövare runt om i landet och här hemma, säger Birgitta Svendén vidare i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer