• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Foto: TT

Kvinnor ska utgöra hälften av alla BBC-anställda i rutan

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska public service-bolaget har beslutat om nya mål för jämställdhet och mångfald.

År 2020 ska hälften av alla BBC-medarbetare som syns i rutan, hörs i etern eller sitter på arbetsledande positioner inom bolaget vara kvinnor. I dagsläget utgör kvinnor 48 procent av alla BBC-medarbetare. På arbetsledande positioner är 41 procent kvinnor.

Även representation gällande etniska minoriteter, funktionshindrade personer och HBTQ-personer ska öka.

BBC presenterade i helgen sina ambitioner för ökad jämställdhet och mångfald. Public service-bolaget angav konkreta siffror för sin målsättning.

Ambitionen är att 15 procent av arbetsstyrkan i tv, radio och på chefspositioner ska höra till en etnisk minoritet. Funktionshindrade personer och HBTQ-personer ska utgöra 8 procent vardera av de BBC-anställda som syns på bild, hörs i etern eller har en arbetsledande roll, innan 2020.

SVT fokuserar på publikens uppfattning

I SVT:s jämställdhets- och mångfaldsarbete är ”Sverigespegling” ett nyckelbegrepp. Det handlar om att Sveriges befolkning ska avspeglas i såväl utbud som SVT:s personalsammansättning.

Men SVT anger inga konkreta siffror för hur stor andel av medarbetarna som ska höra till olika grupper. SVT jämställdhets- och mångfaldsmål fokuserar också på publikens uppfattning av företaget. Minst 7 av 10 av befolkningen ska inom tre år (från 2015) anse att SVT speglar mångfalden av människor i det svenska samhället, hoppas bolaget.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.