Cypriotiska Eleni Foureira och israeliska Netta Barzilai är två av förhandsfavoriterna inför ESC 2018. Foto: TT

Kycklingfeminism och operapop – här är årets storfavoriter

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen går startskottet för världens största musiktävling: Eurovision Song Contest. Bland förhandsfavoriterna finns israelisk kycklingpop, cypriotisk Rihanna-flirt, och en estnisk operasopran. Men Kulturnyheternas Eurovisionreporter Lydia Farran-Lee tror att svenske Benjamin Ingrosso får se upp för den norske svärmorsdrömmen.

I veckan är det dags för den 63:e upplagan av Eurovision Song Contest, och för allra första gången är det Portugal som är värdnation för musiktävlingen.

Den första av de två semifinalerna sänds klockan 21 på tisdagskvällen i SVT1. Den andra semin går av stapeln under torsdagen och på lördagen får de nationer som kvalat in tävla i finalen.

Eurovision Song Contest 2018

En av årets storfavoriter på bettingsajterna är låten Toy med israeliska Netta Barzilai. En popig girlpower-låt med fågeldans och kycklingkackel.

– Det är klassisk radiopop med högstadiefeministiskt budskap: tjejer är grymma, killar är dumma, säger Kulturnyheternas Eurovisionreporter Lydia Farran-Lee.

Påminner om en sommarplåga

Lydia Farran-Lee tror att Israel har stora chanser att vinna. Med kycklingimitationen och de repetitiva inslagen påminner låten om en typisk sommarplåga.

– Något fånigt, som en vissling eller att härma ett djur – det gör att man kommer ihåg den bättre än de politiska låtarna med vackra röster. Och ihågkomnings-grejen är inte att underskatta när det handlar om över 40 bidrag, säger Lydia Farran-Lee.

Ett annan favorittippad artist enligt spelbolagen är estniska sopranen Elina Netsajeva. Hennes La forza är en crossover mellan opera och pop som framförs på italienska, liknande svenska Malena Ernmans La voix från 2009.

En slags äppelknyckarmusik

Lydia Farran-Lee tippar inte La forza som en av vinnarna i år. Däremot tror hon att norske Alexander Rybak kan ha en plats på schlagerprispallen inom räckhåll.

Rybak kammade hem segern år 2009 med Fairytale som han framförde på fiol. I år är han tillbaka med egenkomponerade That’s how you write a song – en slags musikalisk checklista för hur man skriver en låt med tips som ”tro på det” och ”sjung på den hela dagen”.

– Alexander Rybak och svenske Benjamin Ingrosso kommer kanske att ställas lite mot varandra, de är båda unga killar som är charmiga och har glimten i ögat. Men Alexander Rybak är ännu mer åt det käcka, fräcka hållet – han gör mer en slags äppelknyckarmusik, säger Lydia Farran-Lee, som tror att Rybak sitter inne på ännu större svärmorsdrömskapital än Benjamin Ingrosso.

Varken melodiska eller medryckande

År 2016 vann ukrainska Jamala med en låt som hette 1944 och handlade om deporteringen av krimtatarerna. Bortsett från den är det få politiska bidrag som vunnit. Men i år placerar sig två samtidskommenterande låtar på spelbolagens topp-tio-lista. Frankrike behandlar flyktingkrisen och Italien har skickat en låt om terror. Men Lydia Farran-Lee håller det för osannolikt att någon av dem vinner.

– Inte på grund av att de är politiska, utan på grund av hur de låter. De är varken melodiska eller medryckande, man glömmer bort dem. Och eftersom de sjungs på franska och italienska så blir det svårare att nå ut till en bredare publik.

Då har Cyperns Eleni Foureira med svenskskrivna låten Fuego större chans enligt Lydia Farran-Lee. De senaste tio årens vinnare har nämligen nästan alltid varit en låt med starka radiopopkvalitéer som framförs på engelska av en relativt ung soloartist.

– Det är Rihanna-liknande dansgolvsmusik som sätter sig, säger Lydia Farran-Lee om det cypriotiska bidraget som seglade upp som trolig vinnare hos spelbolagen under tisdagen.

Tio förhandsfavoriter

Cypern: Eleni Foureira – Fuego

Israel: Netta Barzilai – Toy

Norge: Alexander Rybak – Thats how you write a song

Estland: Elina Nechayeva – La forza

Frankrike: Madame Monsieur – Mercy

Tjeckien: Mikolas Josef – Lie to me

Bulgarien: Equinox – Bones

Sverige: Benjamin Ingrosso – Dance you off

Italien: Meta & Moro – Non mi avete fatto niente

Moldavien: Doredos – My lucky day

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2018

Mer i ämnet