I videon kan du se hur vi rest, och vad vi inte kunde åka utan.

Trött på resekaoset? Nationalmuseum visar hur det var förr

Uppdaterad
Publicerad

Det är semestertider, passköer och flygplatskaos. Den som inte lyckats få till sin resa kan istället spana in sommarens utställning på Läckö slott – om hur vi rest genom tiderna.

– Jag tycker utställningen är ganska bra tajmad faktiskt, säger Micael Ernstell, utställningskommissarie.

Nationalmuseums sommarutställning på Läckö slott i Lidköping handlar om vår längtan ut i världen. Passande efter först pandemi och nu pilotstrejk, passproblem och allmän oreda.

– Det blir speciellt när man ska skildra resandet utifrån vårt perspektiv. Vi har konst och formgivning som vi kan erbjuda för att beskriva ett sådant här ämne, säger Micael Ernstell, utställningskommissarie på Nationalmuseum.

Utställningen skildrar hur vi rest genom tiderna, och hur reseprylar formgivits och förfinats för att passa behov och stil. I videon ovan kan du till exempel se ett förr så oumbärligt föremål som få idag packar med sig: öronsleven.

Föremålen säger något om sin tid, men också om vår egen. Pandemi, passköer och flygplatskaos är inget mot hur svårt det varit att resa förr.

– Ja om man tittar tillbaka till medeltiden så reste de flesta till fots. Så man kan generellt säga att det har blivit mycket mer bekvämt, säger Micael Ernstell.

Utställningen ”På resande fot” produceras av Nationalmuseum och visas på Läckö slott fram till den 28 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.