Foto: Andreas Idén/SVT.

Lämnade Stockholm och skapade egen teater

Uppdaterad
Publicerad

Regissören Erik Holmström flyttade till Malmö och gjorde verklighet av sin dröm – att starta en teater. Men det blev kanske en annan sorts teater än han först hade tänkt. Kulturnyheterna besökte verkstaden inför premiären.

Bakom Möllevångstorgets gränder, i en verkstad under jord, uppstår Malmös första dockteater. Han som har instiftat det är regissören och dramatikern Erik Holmström, som lämnade Stockholm för Malmö och för en dröm han hade:

–  Jag hade en dröm om att skapa en egen teater, det var därför jag flyttade ner hit och så tänkte jag man skulle bygga en Dramaten, fast i en källare och då blev det dockteater och när jag kom på det blev allt bara kul, berättar Erik Holmström.

I en källarlokal

Det är i en gammal källarlokal som dockteatern som riktar sig till en vuxen publik, uppstått. Totalt ska 40 personer beredas plats och på scenen reser sig en gråmålad scenografi i papp och kartong upp. Det vi ser är Arbetsförmedlingen.

– Jag har inte alls tyckt om realism eller Norén och sådan typ av teater innan, men plötsligt var det sådant som kom i mitt huvud och jag ville göra dokumentär och superrealism, berättar Erik Holmström som tidigare var konstnärlig ledare för den uppmärksammade teatern ”Scum-manifestet” på Turteatern i Kärrtorp.

Bygger på intervjuer

Manuset till teatern ”Funktionell dumhet” bygger på citat tagna ur Roland Paulsens bok ”Vi bara lyder”, och från de intervjuer han gjorde med bland annat personalen på Arbetsförmedlingen och före detta Arbetsmarknadsministern, Sven-Otto Littorin.

– De uppstår både en komik och samtidigt får man syn på det en slags futtighet som vi alla går omkring och lever i. Man får tag i den här mekaniken som finns i samhällsbygget. Den tråkiga och mekaniska vardagsrutinerna, att man går upp klockan åtta, man åker hem. Det blir en slags futtighet, som man får tag igenom den här pjäsen. Krockarna mellan superteatralt i form med jätterealistiskt innehåll, berättar Holmström.

”Dockorna blir levande”

Replikerna framförs live av en skådespelare och förvrängs genom ett mixerbord och sedan läppsynkas de av dockorna på scenen som styrs av andra skådespelare.

– Det är som om att dockorna blir levande och även om man förstår att det är en illusion, så fungerar det och man tänker inte ens på skådespelarna bakom dockorna.

Även om hela funktionen för dockteatern bygger på klassisk barnteater, med utbytbara kulisser, målade bilder på havsvågor som böljar på grund av hur bilderna rör sig, så är meningen att den här dockteatern ska vända sig till en vuxen publik i första hand: 

– Ämnet är allvarligt och genom dockorna och den klassiska formen av dockteater så kommer man ju åt något väldigt alldagligt, men som vi inte kanske får syn på till vardags för att det är just är så alldagligt. Men här på scen, blir det jättetydligt. Som det här känns nu så är det här en livslång kärlek och jag vill nå ut med min teater i hela världen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer