Långfilmsstipendium till lyriskt drama

Uppdaterad
Publicerad

Sofia Norlin får Stockholms filmfestivals långfilmstipendium för ”Ömheten”. Filmen handlar om några ungdomar och utspelar sig i Kiruna ett samhälle som skakas av en stadsflytt både i verkligheten och på vita duken.

– Det är en film om brytningstid, för ungdomarna och för staden, säger Sofia Norlin.

”Ömheten” kretsar kring några tonåringar på väg in i vuxenlivet och börjar spelas in i mars nästa år. I en av huvudrollerna ser vi Sebastian Hiort af Ornäs, känd från socialrealistiska dramat ”Sebbe”. Producerar gör Olivier Guerpillon. Spelplatsen i ”Ömheten” dramatisk: gruvstaden Kiruna som inom de närmsta åren genomgår inte bara en ansiktslyftning utan en hel transplantation.

Stadsflytt på riktigt

En stor del av staden ska flyttas österut, på grund av gruvbrytning som orsakat sprickor i marken under staden. Centrumet rivs och ett nytt samhälle ska ta form på en annan plats.

– Det är inte någon katastrofbeskrivning, utan fokuserar på förändringen och möjligheterna som kommer med den. Det är en häftig metafor för världen och en stor fråga, vad är det för samhälle som ska fungera på sikt, säger Sofia Norlin.

Hon beskriver filmen som ”ett lyriskt drama”, lite i samma anda som den vemodigt episka ”Man tänker sitt” av Fredrik Wenzel och Henrik Hellström.

Från ”Förvaret” till ”Ömheten”

Fem kvinnliga regissörer var nominerade till det nyinstiftade långfilmsstipendiet som delades ut under Stockholms filmfestival. Först gick stipendiet till Lisa Aschan (”Apflickorna”) och hennes film ”Förvaret”. För några dagar sedan stod det klart att Lisa Aschans film kommer att utvecklas på annat håll, och att ”Ömheten” i stället fick stipendiepengarna.

Hur mycket film får man för fem miljoner?

– Vi vill göra en så stark och vacker film som möjligt. Vi filmar med ett litet team, ganska hantverksmässigt. Men filmen kostar lite mer än fem miljoner, vi har fått pengar av Filmpool Nord under utvecklingsarbetet.

– Stipendiet är avgörande och sammanhanget filmen hamnar i. Att det får visas på filmfestivalen, får distribution och uppmärksammas, redan innan den är gjord, säger Sofia Norlin.

Cecilia Tiberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.