Långsamma farbröder fascinerar

Uppdaterad
Publicerad

Kompositören Heiner Göbbels har ställt de fyra herrarna i den världsberömda sångkvartetten The Hilliard Ensemble på teaterscenen.

Fyra farbröder på en teaterscen som står, sitter och går i gråa kläder. Några i publiken lämnar salen för att det är så långsamt, andra blir helt fascinerade. Den tyske konstmusik-kompositören Heiner Göbbels har tagit de fyra herrarna i den världsberömda sångkvartetten The Hilliard Ensemble ur deras naturliga element och ställt dem på teaterscenen istället. I dagarna uppträdde de på Dramaten i Stockholm.

Blev tagna på sängen

Den Brittiska The Hilliard Ensemble har sedan tidigt 80-tal hyllats för sina vokala tolkningar av bland andra Monteverdi, Bach och Arvo Pärt. De blev tagna på sängen när den tyska kompistören Heiner Goebbels ville göra dem till skådespelare i föreställningen ”I went to the house but did not enter”.

– Sanningen är att vi aldrig hade stått på scen förut, så när Heiner Göbbels föreslog att vi skulle stå på scen och agera kom det minst sagt som en chock för oss, men vi valde att lita på honom och han visade oss hur vi skulle göra, säger David James, en av medlemmarna i The Hilliard Ensemble.

Heiner Goebbels har både skrivit musiken till och regisserat föreställningen .

– Jag försöker bryta mönster och i det här fallet så ställde jag fyra sångare på scen och lät dem agera. Resultatet är rörande, säger Heiner Goebbels.

– Det här har förlängt vår karriär och tagit den i en helt annan riktning och det är vi oerhört tacksamma för, säger David James.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.