Ljuständning på Raoul Wallenbergs på Förintelsens minnesdag med anledning av att det är 75 år sedan förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades. Minnesceremoni arrangerad av Forum för levande historia. Foto: Pontus Lundahl/TT

Länsmuseer: skapa 24 museer om förintelsen

Publicerad

Regeringen har tillsatt en utredning för att föreslå ett nytt museum om förintelsen. Men nu avråder Länsmuseerna från det och uppmanar istället riksdagens kulturutskott att satsa resurserna regionalt istället.

”Satsa istället på de museer som redan finns. Vill regeringen och kulturutskottet att minnet av Förintelsen ska hållas levande kan landets 24 länsmuseer tilldelas uppgiften”, säger Jonas Hellberg, ordförande för Länsmuseernas samarbetsråd och ordförande i Kalmar läns museum i ett pressmeddelande.

Länsmuseerna menar att de har större möjligheter att nå ut till hela befolkningen än vad ett museum i Stockholm skulle ha.

”Dessutom har länsmuseerna stor kunskap om den judiska befolkningens liv och historia, om antisemitism, förintelsen och flyktingmottagandet efter andra världskriget”, säger Jonas Hellberg.

Länsmuseernas samarbetsråd pekar också på att lokalkostnaderna för museer ute i landet skulle vara avsevärt lägre än för ett museum i Stockholm.

Länsmuseerna har tidigare skickat in en skrivelse till den statliga utredningen med förslaget. Nu väljer länsmuseerna att försöka påverka även riksdagspartierna i kulturutskottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.