• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett flerfamiljshus med kraftig rökutveckling i Asarum i Karlshamns kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Jonas Hellberg (S) ordförande i Länsmuseernas samarbetsråd Foto: SVT

Länsmuseernas kritik: Det är en Stockholmsbudget

Uppdaterad
Publicerad

Landets länsmuseer larmar om nedskärningar och uppsägningar. Men regeringen hörsammar inte nödropet.
– Vi är naturligtvis besvikna, säger Jonas Hellberg, ordförande i Länsmuseernas samarbetsråd.

Länsmuseerna har riktat stark kritik mot att anslagen från staten är för små. Enligt en rapport från Myndigheten för kulturanalys har museerna tvingats säga upp nästan var tionde anställd mellan 2003 och 2017, och i ett öppet brev till kulturdepartementet larmade nyligen Länsmuseernas samarbetsråd om att  mer än var tredje länsmuseum kommer behöva dra ner på personal 2020.

Men i regeringens höstbudget syns inga utökade anslag till landets länsmuseum.

”Vi ser uppsägningar framför oss”

– Vi är naturligtvis besvikna. Det fanns förväntningar på att regeringen skulle öka anlaget till den regionala kulturen. Uppräkningen på en och en halv procent som vi ser nu täcker inte våra löneökningar och prishöjningar. Det innebär fortsatta besparingar på länsmuseerna. Vi ser uppsägningar framför oss, säger Jonas Hellberg (S), ordförande i länsmuseernas samarbetsråd.

Han anser att kulturbudgeten är alltför Stockholmscentrerad.

– Vi tycker att det är en svag första kulturbudget som riktar sig till Stockholm. De satsningar som finns på fria entréer och kompensationer till bland annat Nationalmuseum är lika mycket som vi; musiken, konsten, teatern, länsmuseerna ute i landet ska dela på tillsammans, säger Jonas Hellberg.

– Det är märkligt eftersom att regeringen i övrigt profilerar sig med glesbygdspolitik.

Under onsdagen bemötte kulturminister Amanda Lind (MP) kritiken från museisverige. Läs hennes svar här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer