Lärarförbundet kräver att kulturskolan ska finnas i alla kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en rapport som Lärarförbundet släpper idag uppger hälften av landets kulturskolelärare att de upplevt en ökad arbetsbelastning de senaste tolv månaderna och 40 procent har under samma period övervägt att lämna yrket.

Tusen kulturskolelärare har svarat på en enkät som Lärarförbundet skickat ut och många vittnar om dåliga arbetsförhållanden. På frågan om de övervägt att sluta någon gång de senaste tolv månaderna ha 40 procent svarat att de någon gång tänkt på det.

”Förödande konsekvenser”

En av fem uppger att de sällan eller aldrig får tid att planera och över hälften svarar att arbetsbelastningen ökat de senaste tolv månaderna. De flesta som fått mer att göra har fler möten, ägnar sig mer åt dokumentation och har fler projekt.

Kulturvalet 2022

– Det kan få förödande konsekvenser eftersom situationen hotar det som kulturskolan ger både individer och hela Sverige. Vi ser att många överväger att lämna yrket. Det går såklart ut över verksamheten och det kommer att synas i siffrorna på en minskad musikexport, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande på Lärarförbundet.

Obligatorisk kulturskola för kommunerna

Fackförbundet kräver nu att regeringen inför en nationell reglering så att alla kommuner ska bli skyldiga att erbjuda kulturskola och att den bör vara avgiftsfri.

Under den senaste mätningen, som genomfördes mellan 2011 och 2017, saknade sex kommuner kulturskola. 2020 rapporterade Skolvärlden att antalet kulturskolor som var nedläggningshotade ökade från sju till 16 under en tvåårsperiod.

Kulturnyheterna har sökt kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturvalet 2022

Mer i ämnet