Lars Lerin och hans lärlingar åker till Brasilien: ”Ett stort äventyr”

Publicerad

Lars Lerin och hans lärlingar är tillbaka med en ny säsong. I den förra åkte gruppen till en älgpark – nu får vi följa med dem till Brasilien, närmare bestämt Rio De Janeiro. För konstlärlingen Per Anteryd var det lite nervöst:
– Jag har aldrig flugit innan och det var nervöst att åka dit där det finns en massa djur och sjukdomar. Men det gick bra, jag mötte min rädsla!

Vi känner dem sedan tidigare, gruppen från Karlstads handikappomsorg som tillsammans med konstnären Lars Lerin skapar konst och utmanar sin kreativitet.  I en ny säsong av Lerins lärlingar tar dem sig an en ännu större utmaning. De ska åka hela vägen till, Manoel ”Junior” Marques hemland:

– Det var så fint att de vågade åka så långt, till Brasilien, många av dem har aldrig rest så långt innan, säger han.

Bredvid Juniors sida, arm i arm, står Lars Lerin, han tillägger att resan inte var en självklarhet:

– Det är ett stort äventyr och från början var det inte självklart för en del av oss att resan skulle bli av, säger Lars.

Tveksam i början

Konstlärlingen Dennis Hjalmarsson var, även han, lite tveksam till en början. Han tyckte att flygplanet var väldigt obekvämt och sätena alldeles för trånga, lite av en mardröm. Men väl framme var allt bra. Enligt Dennis var värmen lite jobbig, och stränder är inte riktigt hans grej:

– Jag är mer som en fisk på torra land. Det jobbigaste är om man bränner sig i solen, men annars var det ganska trevligt, berättar Dennis.

Konstskapandet i Brasilien var enligt Dennis okej, för utrustningen han behöver för sitt målande fanns inte där. Konstkompisen, den dansante, Per Anteryd tyckte dock att det var fantastiskt att måla stranden. Per tycker också att det händer mycket mer i säsong två:

– Vi fick åka till Copacabana och dansa samba. Dansen är ju det jag är känd för, och målning så klart. Jag fick faktiskt högsta betyg av Lars för en ren jag målade!

Utvecklas med säsongerna

Lärlingarnas konstlärare Lars Lerin och hans sambo Junior har sett gruppen utvecklas under säsongerna:

– De har blivit mer varma i kläderna och deras självkänsla har vuxit och bara resan i sig är stort, det betyder så mycket för oss alla, berättar Lars.

– Vi är så stolta, det går inte att beskriva! Vi trivs bra med dem, det är en vänskap som kommer fortsätta, tillägger Junior.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer