Balansgång mellan historia och framtid

Uppdaterad
Publicerad

Den brasilianske författaren Michel Laub har skrivit romanen ”Att falla”. Kulturnyheterna har träffat författaren till romanen som beskrivs som en av höstens starkaste.

Romanen ”Att falla” kretsar kring Laubs farfar som överlevde Auschwitz.

– Frågan om vårt kulturella och historiska arv behandlas i den här boken, det påverkar vår identitet. För vi är vad vi minns. Den kopplingen kommer naturligt i mina böcker, jag behöver inte tänka på den, säger Michel Laub.

Det är en hjärtlös handling som inleder romanen. När gästerna hissar födelsedagsbarnet i luften en gång för varje år, men på den trettonde drar de undan händerna och födelsedagsbarnet faller i backen.

– Boken består av en oändlig cykel av våld. Den har att göra med våld och ondska, hur människor skadar varandra. Om hur de förtrycka blir förtryckare, säger han.

Boken rör sig som i cirklar kring flera generationer, kring farfadern som överlever Auschwitz.

– Det är en av historiens funktioner att försöka hindra att misstagen upprepas genom att hålla minnet av dem vid liv. Å andra sidan ska man inte hamna i trauman så att man inte kan gå vidare, säger Michel Laub.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer