Leif GW Persson. Foto: TT

Leif GW Persson om Quickböckerna

Uppdaterad
Publicerad

Leif GW Persson, professor i kriminologi och en av dem som kritiserat rättsväsendets behandling av Quickfallet, säger att både den före detta åklagaren Christer van der Kwast och justitierådet Göran Lambertz har rätt att skriva om fallen – men inte att ifrågasätta domarna.

– Det är märkligt att ett justitieråd gör det. Van der Kwast är pensionär så i den meningen räknas inte han, men det är en dödssynd bland jurister att man ifrågasätter laga kraft vunna domar, det kallas för kvälja dom. Med tanke på att Lambertz sitter i HD är det minst sagt ovanligt, det har aldrig hänt tidigare.

”Ifrågasättande av hela systemet”

Leif GW Persson säger att om Sture Bergwall pekas ut som mördare i de båda juristernas böcker, kan det bli tal om förtal.

– Det innebär ett ifrågasättande av deras kollegor som gjorde avgörandet och av hela systemet. Men framför allt är det ett ifrågasättande av en grundprincip: att om du är frikänd så är du därmed oskyldig.

Kan komma undan ändå

Mårten Schultz, professor i civilrätt och lärare vid Stockholms universitet, lyfter även han risken för att de båda juristerna anklagas för förtal.

– Men det är svårt att säga innan vi vet vad de skriver. Säger de att han är skyldig kan det vara förtal.

Han tror dock att regelverket kan tolkas vidsträckt den här gången.

– Man måste vara mer tillåtande i ett fall som beskrivits som Sveriges största rättsskandal. Trots de friande domarna skulle det vid en prövning kunna anses vara försvarligt att Bergwall pekas ut som skyldig, men det beror på hur det görs, säger Mårten Schultz och betonar att det rör sig om ett unikt rättsfall.  

Bryter hederskodex

I och med att Göran Lambertz fortfarande är aktiv i Högsta domstolen skulle han, om han påstår att de nya domarna är felaktiga, göra sig skyldig till det som Leif GW Persson kallar för ”en dödssynd” bland jurister.

– Det beror på hur han uttrycker sig, Lambertz har varit försiktig tidigare. Men det är inget olagligt, det är mer en hederssak bland jurister.

GW Persson tycker att Lambertz bör avgå

Med tanke på Göran Lambertz uttalanden tycker Leif GW Persson att han borde lämna sin roll som justitieråd.

– Jag tycker inte att han ska sitta kvar, men han kommer sitta kvar ändå, om du har accepterat ett uppdrag som domare i Högsta domstolen kan man inte göra såna här uttalanden.

Varför tror du att de ger ut de här böckerna?

– Dels är det en hederssak men i grunden tror jag att det finns en övertygelse om att de har rätt och att alla andra har fel.

”Roligt att få alla sina värsta förväntningar uppfyllda”

Leif GW Persson har varit öppet kritisk mot rättsväsendets agerande i Quick-fallet. Trots det ser han fram emot att läsa Lambertz och Van der Kwasts versioner.

– Ibland är det roligt att få alla sina värsta förväntningar uppfyllda och det tror jag att jag kommer få i rikt mått den här gången.

Sedan förra året pågår en utredning, tillsatt av regeringen, som granskar rättsväsendets och vårdens agerande i Quick-fallet. Utredningen, som räknas vara klar i juni 2015, ska analysera och redovisa åklagare, poliser, domstolar och vårdens agerande. ​

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet