Foto: Jordan Strauss/TT & Hasse Holmberg/TT

Leksakstillverkare hedrar NASA:s kvinnor

Publicerad

De danska byggsatserna i plast har sedan länge firat superhjältar så som Superman och Batman. Men nu skiftar de spår. Till nästa år, eller rent av i höst, släpper de en hyllningsserie med riktiga hjältar – nämligen en leksakskollektion föreställande fem av NASA:s kvinnliga pionjärer.

Austronauterna Sally Ride och Mae Jemison, astronomen Nancy Grace Roman, forskaren Margaret Hamilton och matematikern Katherine Johnson kommer samtliga bli till figurer i den danska leksakstillverkarens nya kollektion, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Spelat en kritisk roll

Förslaget skickades in till Lego av Maia Weinstock, redaktör vid amerikanska MIT-universitetets tidskrift, med motiveringen:

”Kvinnor har genom historien spelat en kritisk roll för USA:s rymdprogram [...] Men i många fall är deras bidrag till historieskrivningen okänd eller underskattad. Det här särskilt eftersom kvinnor rent historiskt fått lov att kämpa hårt för att nå erkännande inom vetenskapen, ingenjörskonsten och matematiken”.

Ett förslag som nu leksakstillverkaren alltså tycks ha tagit till orda.

Aktuell i filmen ”Dolda tillgångar”

Uppmärksamheten kring Nasas kvinnliga pionjärer är i allra högsta grad ett hett ämne. Den nu 98 år gamla matematikern Katherine Johnson porträtteras just nu i filmen ”Dolda tillgångar” som berättar historien om dessa bortglömda hjärnor bakom NASA:s rymdprogram under 1960-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.