Protester mot ett förslag om demonstrationsförbud i Spanien 2015. En ny tv-serie utforskar var gränsen går för vad man får säga runt om i världen. Foto: TT

Lena Sundström utforskar yttrandefrihetens gränser

Uppdaterad
Publicerad

Får man säga vad som helst i yttrandefrihetens namn? Med den frågan reser Lena Sundström runt för att undersöka var gränsen går för vad som får sägas i olika delar av världen. I nya tv-serien ”Håll käften – eller dö” testar hon också gränserna för sin egen tolerans.

Får man säga vad som helst i yttrandefrihetens namn? Med den frågan reser Lena Sundström runt för att undersöka var gränsen går för vad som får sägas i olika delar av världen. I nya tv-serien ”Håll käften – eller dö” testar hon också gränserna för sin egen tolerans.

”Håll käften – eller dö” vrider och vänder på yttrandefriheten i tre avsnitt, och för dess huvudperson till länder som USA, Turkiet, Kina – och Sverige.

– Det har varit en resa där jag har mött en massa människor, med där jag också varit tvungen att rannsaka mig själv. Var står jag någonstans?, säger Lena Sundström till Kulturnyheterna.

Hat och censur

I serien möter hon bland andra den homofoba pastorn Dean Saxton i USA, som bland annat kallar feminister för ”horor”. Men är det verkligen SVT:s uppgift att på bästa sändningstid ge utrymme åt en hatisk predikant?

– För mig känns det som att där går självklart min gräns, säger Lena Sundström.

– Men det som är skrämmande är när man sedan reser till Turkiet eller Kina, och inser att där sitter en Xi Jinping eller Erdogan som inte tycker som jag. Då är frågan vem som ska bestämma över vad man får säga?

Lena Sundström menar att en Dean Saxton kan de flesta klara av att hantera. Men påminns också om hur historien lärt oss att många mänskliga tragedier som folkmord ofta börjar med avhumanisering, av ord, som i förlängningen leder till våld.

Söker fängslad bokhandlare

Förutom USA och Sverige åker Lena Sundström också till Turkiet, Polen, Kina och Thailand.

– I USA får man nästan säga vad som helst, så länge man inte hotar rikets säkerhet. Kina är dess raka motsats, säger Lena Sundström, som bland annat åker till Hong-Kong för att nysta i den svenske förläggaren Gui Minhais försvinnande.

Gui Minhai är en svensk medborgare och bokhandlare som kidnappades i Thailand förra året, och som nu sitter fängslad i Kina. I Thailand träffar hon en journalist på en av landets största tidningar, som blev ”attitydsjusterad” när han granskade makten. Nu vill hans kollegor inte längre veta av honom.

–  Det är en påminnelse för mig att det är inte bara makten som upprätthåller inskränkningar i yttrandefriheten i ett land. Det är också en massa medborgare som håller käften själva och tycker att andra också ska hålla käften.

”Håll käften – eller dö” har premiär torsdagen den 1 december, 21:00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.