Lil Terselius blev 76 år gammal. Foto: Thomas Oneborg/SvD/TT

Skådespelaren Lil Terselius är död

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Lil Terselius är död, meddelar hennes familj via Dramaten.

Lil Terselius föddes 1944 och är känd från flera svenska tv-serier som Någonstans i Sverige (1973), De tre från Haparanda (1974), Det var då... (1989) och Bibliotekstjuven (2011).

”Lil var en fantastisk skådespelare som varit en del av Dramatens moderna historia. Intelligent, vital, knivskarp, total tonsäkerhet i text och med en oemotståndlig förmåga att finna humor i det svarta. Det är med stor sorg vi tar emot beskedet om Lils bortgång. Hon kommer vara djupt saknad av alla kollegor som fick förmånen att arbeta med henne”, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten, i ett pressmeddelande.

Lil Terselius utbildade sig till skådespelare under det sena 60-talet och började sedan arbeta på Dramaten. Hon debuterade som Aksina i Leo Tolstojs testamente 1970 och har spelat 92 roller på nationalscenen.

Guldbaggenominerad

Hon har jobbat med regissörer som Ingmar Bergman och har haft roller i verk av Agneta Pleijel och Lars Norén.

1978 blev hon guldbaggebelönad för sin roll som Lydia i Den allvarsamma leken från 1978.

Hennes sista roll på Dramaten blev i Ulla Kassius uppsättning av Svetlana Aleksijevits De sista vittnena som hade premiär 2017 med nypremiär 2019, skriver Dramaten i pressmeddelandet.

Lil Terselius dog i sviterna av en hjärnblödning och blev 76 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.