Dilan Apak och Moa Lundqvist Foto: Julia Lindemalm/SR/TT

Lilla drevet-profil gör humorserie för SVT

Uppdaterad
Publicerad

Poddmakarna Moa Lundqvist och Dilan Apak skriver en humorserie för SVT. Serien kretsar kring de fiktiva karaktärerna Dilan och Moa och deras makttörst, konspirationer och ångest.

Moa Lundqvist är kanske mest känd för sin medverkan i populära podden Lilla Drevet, och Dilan Apak för sin medverkan i satirpodden Tankesmedjan. De gör även podden Dilan och Moa tillsammans, och nu fortsätter de samarbeta i en ny humorserie för SVT.

Serien ska bestå av sex avsnitt á 20 minuter och handla om de fiktiva karaktärerna Dilan och Moa som bor tillsammans i Malmö.

– De är konspiratoriska, cyniska, och osäkra/makttörstiga och de försöker navigera livets alla situationer: kroppskomplex, klasskomplex, sex/dejting, separationer, ångest och så vidare, säger Moa Lundqvist till Kulturnyheterna.

Kan uppstå förvirring

Karaktärerna heter Dilan och Moa och bor i Malmö. Hur fiktiv är serien?

– Nästan allt är fiktion förutom att de bär våra namn, de har till exempel andra intressen och yrken än vi har i verkligheten. Den ena pluggar och den andra är kyrkvaktmästare, säger Moa Lundqvist till Kulturnyheterna.

Humorduon har tidigare använt greppet, till exempel med scenpersonligheter som i övrigt är påhittade men också heter Dilan och Moa. Det gör inget – de vet ju själva vad som är sant och inte.

– För oss är det inga svårigheter, vi har en väldigt klar bild över vad som är vad... Men för tittaren kan det kanske vara förvirrande, kommer hon på och skrattar.

Bredd gynnar humorn

Efter humorgruppen Grotescos uppmärksammade avsnitt om att vara kvinna i humorvärlden, uppstod en del diskussioner om vilket utrymme kvinnor ges att vara roliga och inte minst att experimentera och utvecklas i sitt humorskapande. Det har också märkts i utbudet av humorserier av och med kvinnor, tycker Moa Lundqvist.

– Jag har inte känt att det i tv-utbudet har funnits så jättemycket produktioner av och med kvinnor att välja på. Det finns några, Mia och Klara till exempel är fantastiskt, men det var ju länge sen nu:

– Jag är jätteglad om det kommer ett bredare och större utbud generellt, det gynnar humorn. Och det känns som att det ändå puttrar på och händer saker i vårt lilla land.

Regissör för humorserien är Sissela Benn, och planerad premiär september 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer