Foto: Maria Hedberg och Carl-Johan Söder/SVT

Nu ska Thomsgård programleda Kobra

Uppdaterad
Publicerad

Kobras ständige programledare Kristofer Lundström får sällskap av Rättviseförmedlingens skapare Lina Thomsgård.

I höst får vi för första gången se en duo programleda SVT:s kulturprogram Kobra som nu går in på sin 30:e säsong.

Lina Thomsgård, social entreprenör främst känd för att ha startat jämställdhetsprojekten Rättviseförmedlingen och Skapelsen, kommer tillsammans med Kristofer Lundström resa land och rike runt för att rapportera om olika kultur- och samhällsämnen. 

– Hur är en frisk fläkt? Jag ska väl vara det. Det kommer nog att vara som vanligt, men med en klämmig Nicke Nyfiken med, säger Lina Thomsgård.

Vitamininjektionen för programmet

Kristofer Lundström är positiv till det nya tillskottet.

– Det ska bli otroligt spännande att verkligen göra något nytt med Kobra och Lina är den perfekta vitamininjektionen som kan komma in och se på saker med ny blick, säger han.

”Kanske får slåss”

Kobra är väldigt förknippat med Kristoffer Lundström, som varit ansiktet utåt för programmet sedan 2002.

Hur ska ni dela på programledaruppdraget?

–Vi får se. Jag har hittills känt mig väldigt välkommen. Men vi får se, jag kankse får slåss för utrymmet, eller tvärt om, att han får klippa av sladden för att jag ska hålla tyst, säger Lina Thomsgård.

Thomsgård: ”Mitt favoritprogram”

– Jag känner en behaglig blandning av panik och pepp. Blir blyg av bara tanken på att jag ska få ägna hösten åt att få utforska angelägna, svåra, balla och relevanta ämnen världen över, för att tillsammans med tittarna försöka förstå vår samtid lite bättre. I mitt favoritprogram, hand i hand med det mänskliga uppslagsverket Kristofer och en prisad kulturredaktion bestående av idoler, säger hon.

– Jag har bara gjort några provfilmningar hittills. Det jagkonstaterat är att jag svär som en j-vla bortsbindare! Jag tror att de måste ge alla klippare löneförhöjning, haha.

Kobra sänds i SVT1 tisdagar klockan 22.00 med start 20 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.