Linda Boström Knausgård om att vara tvångsinlagd: ”Ett slags övergrepp”

Uppdaterad
Publicerad

Under fyra år vistades författaren Linda Boström Knausgård till och från på en psykiatrisk avdelning. I sin nya roman Oktoberbarn återger hon upplevelsen av att vara tvångsinlagd på psyket, och sin erfarenhet av elbehandlingar som lämnar stora luckor i minnet.

Linda Boström Knausgård nominerades till Augustpriset 2016 för sin halvbiografiska roman Välkommen till Amerika. Med Oktoberbarn tar hon ännu ett steg närmare verkligheten. Tillvaron på psyket, barndomen och skilsmässan från Karl Ove Knausgård skildras i en väv av tillbakablickar.

I Oktoberbarn riktar Linda Boström Knausgård stundtals hård kritik av psykiatrin och elbehandlingar, baserat på hennes egna upplevelser under en längre tidsperiod.

– Man kan inte föra sin egen talan i den situationen, så det blir ett slags övergrepp som inte heller går att reparera, berättar hon i SVT:s litteraturmagasin Babel.

Fabriksbehandling av psykisk sjukdom

Boström Knausgård skildrar maktlösheten i hur det är att vara tvångsinlagd på en psykiatrisk klinik. Rummet där behandlingarna utförs liknar hon vid en fabrik.

– Man sitter och väntar, man kommer in i rummet, och sövs ner. Sen vaknar du några timmar efteråt och vet inte var du är. Du vet inte var du är, vem du är, vad du har gjort – du vet ingenting, säger Boström Knausgård, och fortsätter:

– Jag kallar det för fabriken för att det är som en fabrik.

Förlorade hela tidsperioder

I fabriken utsätts hon för elektriskt framkallade krampanfall. Strömmen hennes hjärna utsatts för har lämnat permanenta spår.

– Stora tidsspann är borta och det är en reell följd av den här behandlingen.

– Det är en otroligt vanlig biverkan att man får en minnesförlust och det här är ingenting som någon skulle säga emot.

Vill uppmärksamma problem

Att skriva romanen har varit ett sätt att återskapa vissa minnen, men också ett sätt att ge en röst till andra. Samtidigt vill författaren inte göra sig till språkrör.

– Jag har inte skrivit om det här som en debattartikel, men man kan ju i alla fall förstå vad jag tycker om det.

– Det är många som har fått sina liv förstörda av det här, men jag vet inte om de skulle låta mig vara den som talar för dem.

Se hela intervjun med Linda Boström Knausgård i Babel på söndag i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.