Eurovision kommer att hållas i staden Liverpool i Storbritannien nästa år och inte i vinnarlandet Ukraina. Foto: TT

Liverpool värdstad för Eurovision song contest 2023

Uppdaterad
Publicerad

Staden Liverpool i Storbritannien ska stå värd för Eurovision song contest 2023. Detta bekräftar BBC, som även uppger att sångtävlingen ska hållas den 13 maj 2023.

– Vi har velat och förväntade oss det, men man är såklart lite spänd. Vi kommer att ha en fest som aldrig har gjorts förut, säger stadens direktör för kultur, Claire McColgan till BBC.

Det har sedan tidigare varit klart att Storbritannien skulle hålla Eurovision song contest, detta efter att 2022 års vinnarland Ukraina på grund av det pågående kriget inte kan arrangera sångtävlingen.

Men nu står det klart att Liverpool kommer att stå som värdstad för kommande sångtävlingen i maj 2023.

– Vi gör det först och främst för Ukraina, för vår lysande stad, och för människorna som kommer hit. Det kommer att bli otroligt, säger Liverpools borgmästaren, Roy Gladden, till BBC.

Reservvärd istället för Ukraina

Att förbereda sig för att vara värdland för tävlingen bedöms ta ungefär 12 månader. På grund av det pågående kriget i Ukraina har arrangören European broadcasting union, EBU, bedömt att det inte är möjligt för Ukraina att vara värdland år 2023. Då ställde Storbritannien upp.

I maj i år vann ukrainska Kalush orchestra Eurovision song contest med låten ”Stefania”. Låten var publikens solklara favorit och gruppen hade fått specialtillstånd att lämna Ukraina för att delta, trots att gruppmedlemmarna är män i krigsför ålder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.