Författaren Magnus Utvik är en av de som lurats av Sverigedemokraternas pressekreterare att medverka i en ny film. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Författare lurades att medverka i SD-film

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas pressekreterare har lurat författare och politiker att medverka i en dokumentärfilm på nätet. Magnus Utvik, en av de intervjuade, kräver nu att filmen tas bort.

Varning för vänsterextremismen. Så lyder budskapet i en film som nyligen lagts ut på nätet. Filmen har spelats in av Eric Myrin, pressekreterare för Sverigedemokraterna, och består av intervjuer med flera journalister och politiker.

Men nu slår vissa av de medverkande larm. En av dem är Magnus Utvik, författare till boken ”Med Stalin som Gud”. Han säger att han aldrig fick veta att filmen gjordes av en sverigedemokrat – i stället lurades han att tro att den var till en skoluppgift.

– Killarna som gjorde intervjun sade att de skulle ha den till ett skolarbete. Jag tyckte att det lät schysst, de var snälla och trevliga. Om de hade sagt att det skulle vara med i en högerextrem film på nätet så hade jag aldrig ställt upp. Aldrig i livet, säger han.

”Jag blev alldeles kall”

Magnus Utvik säger att han inte hade fått se resultatet innan filmen lades ut på en blogg med kopplingar till Sverigedemokraterna. När han såg filmen, som han kallar ”högerextrem propaganda”, blev han mycket illa berörd.

– Jag blev alldeles kall. Jag förstod att de här killarna hade fört mig bakom ljuset, säger han.

Även Ardavan Khoshnood, kristdemokratisk lokalpolitiker i Malmö, intervjuas i filmen. Han säger till Kulturnyheterna att inte heller fått veta vilket sammanhang intervjun skulle hamna i.

– Jag står för det jag berättar i filmen. Däremot är det enormt obehagligt att jag har blivit förd bakom ljuset, säger Khoshnood.

Magnus Utvik kräver nu att Sverigedemokraterna agerar.

– De ska plocka bort filmen, helt enkelt. Jag tycker också att de kan bjuda mig på en ursäkt, såhär ohederligt får man inte jobba. Man måste tala om i vilket sammanhang en intervju ska ingå. Om de säger att det har de visst gjort så är det ren lögn, säger han.

SD tänker inte backa

Sverigedemokraternas Eric Myrin säger till Kulturnyheterna att det stämmer att han gjort intervjuerna i filmen. Att han inte berättade för Magnus Utvik och de andra att han jobbar för SD ser han inga problem med.

– Jag var inte där i egenskap av sverigedemokrat, så det var inte så relevant. Det var ett helt annat initiativ.

Var ni helt ärliga med att du är pressekreterare för Sverigedemokraterna?

– Nej, men det var inte i egenskap av det jag gjorde det här. Filmen är gjord som ett enskilt projekt.

Kommer ni att ta bort filmen?

– Nej, det har vi inga planer på att göra.

Men om de intervjuade inte vill vara med i ett sammanhang där Sverigedemokraternas pressekreterare gör en dokumentär. Har du ingen respekt för det?

– Det skulle de ha tänkt på innan, i så fall.

Du sade väl inte till dem att du kom från Sverigedemokraterna?

– Nej, fast det här är inte gjort från Sverigedemokraterna. Det finns inte på vår hemsida och det marknadsförs ingenstans.

Men du representerar Sverigedemokraterna.

– Jo, fast jag representerar väldigt mycket. Jag är till exempel djurgårdare också.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.