Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lustans Lakejer släpper albumet Mörk Materia. Foto: Karolin Engman

Första turnén utan Tom Wolgers för Lustans Lakejer

Uppdaterad
Publicerad

Lustans Lakejer var ett av det tidiga 80-talets mest profilerade svenska band, med syntar, smink och rykten om ett dekadent leverne. Åren har gått, men Lustans Lakejer har bestått. Det nya albumet ”Mörk materia” har fått fina recensioner, och nu är det dags för Sverigeturné igen. 

– Bandet lät aldrig så bra på 80-talet som vi gör nu, säger gitarristen Anders Ericson, som varit med i olika omgångar sedan 1982.

– Sen är det ju en annan grej att vara 20 år, det var en annan intensitet.  

“Alla har börjat kalla oss för champagneband på sista tiden, dom förknippar det med elegans och förbjudna nöjen. Det är lite provocerande, nästan, för en del.“  

Så sade sångaren Johan Kinde, 17 år gammal, i sin första tv-intervju 1981. 

Vemod och champagne

Och visst finns det också andra drycker, men champagne blandat med vemod är en evig cocktail, som Johan Kinde och Lustans Lakejer serverat sedan dom var tonåringar.  

– De som säger att vi är ytliga och bara sjunger om champagne, de har ju inte lyssnat ordentligt, säger Johan Kinde idag.

– Det har alltid funnits en mörk sida i Lustans musik. 

Och mörkare än på det nya albumet “Mörk materia” har det nog aldrig varit. Delvis beroende på att mångårige medlemmen Tom Wolgers gick bort mitt under inspelningen.  

– Det känns fortfarande overkligt. Nästan varje dag ser eller hör jag nånting som jag tänker: det här ska jag visa Tom, säger Johan Kinde. 

”Bästa på 40 år”

Albumet “Mörk Materia” har hyllats av kritiker, kanske mer än något av de tidigare (bandet har släppt nya album varje decennium sedan 1981): “Så här starkt och relevant har Lustans Lakejer inte låtit på 40 år”, skrev till exempel Jan Gradvall i Dagens Industri.  

Vad är då motorn, som gör att Johan Kinde, efter 44 år med bandet, fortsätter brinna för sin musik? 

– Det är nog viljan att skapa nånting extraordinärt; förhoppningen att göra en perfekt skiva, eller låt, säger Johan Kinde. Ibland inbillar man sig att man uppnått det, men det har man ju aldrig. 

Första turnén utan Tom Wolgers inleds i helgen i Sundsvall och Umeå.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer