Magnus Aspegren Foto: Malin Arnesson

Magnus Aspegren ny vd för Riksteatern

Uppdaterad
Publicerad

”Jag gillar när den vanliga människans kreativitet är i fokus”

– Det är med lust och glädje jag tar mig an det här. Riksteatern är en oerhört viktig organisation. Vi har massor av bra scenkonst runt om i landet och Riksteatern ser till att den lever och ger stort utrymme för konstnärer att skapa.

Magnus Aspegren är i dag rektor för Operahögskolan i Stockholm och har tidigare varit vd för Folkoperan i Stockholm och konstnärlig ledare och vd för Norrlandsoperan.

Samarbeten mellan genrer

Han tycker om samarbeten mellan olika genrer och när det vardagliga står i centrum av konsten.

Han ger som exempel Folkoperans uppsättning av Carl Orffs Carmina Burana förra hösten, där sju vanliga kvinnors livsöden blev storslagen konst.

– Och på Norrlandsoperan dramatiserade vi texter av barn och unga. Jag gillar när den vanliga människans kreativitet är i fokus

Som rektor för Operahögskolan har Magnus Aspegren, som han säger, befunnit sig nära framtidens konstnärer.

– Och det är inte självklart längre att man som nyutexaminerad vill till de stora klassiska institutionerna. Ofta vill man ta ny väg och göra någonting annat, och det ska jag tillvarata.

Har stormat kring Riksteatern

De senaste åren har det stormat kring Riksteatern. Personalen har riktat kritik mot ledningen och menat att de stora och många omorganisationerna lett till en känsla av ständig osäkerhet hos de anställda.

– Det där är inget jag tänker på, jag vet inte vad det har handlat om annat än att en stor omorganisation har gjorts och att det är krävande. Det är viktigt att jag är lyhörd inför vad som varit och sedan jobbar nära personalen i att analysera vårt uppdrag. Vad gör vi, hur gör vi och hur ska vi göra det i framtiden. Det viktigaste är att lyssna, säger Magnus Aspegren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.