Mammafrågor till Petra Mede får kritik

Uppdaterad
Publicerad

I går blev det klart att Petra Mede leder Eurovision-finalen i Malmö. Men i media har det handlat mest om hur hon ska sköta jobbet som nybliven mamma.

Hur ska Petra Mede klara av att pussla ihop mammalivet med programledarrollen? Det är en fråga som har bearbetats i medierna de senaste dagarna. Nu får rapporteringen om Petra Mede stark kritik, bland annat av Dagens Nyheters reporter Hanna Fahl.

– Jag tycker att både Aftonbladet och SVT har uttryckt sig nedvärderande och klumpigt. Om hon hade varit en man hade det inte funnits en tanke på om barnet påverkar hennes jobb, om bebisen skriker på natten eller inte. Är det verkligen rätt frågor att ställa till henne i ett professionellt sammanhang?, säger hon.

”Män får inte den här typen av frågor”

Det här är inte första gången Eurovisionen möter mödraskapet. När sångerskan Charlotte Perelli var programledare för Melodifestivalen skrevs det till exempel artiklar om att hennes bröst växte i direktsändning för att hon inte hade tid att amma sin bebis. Det här, menar Hanna Fahl, är typiskt för rapporteringen om kvinnor i viktiga positioner.

– Män får inte den här typen av frågor, kvinnor får det hela tiden. Det är sorgligt och patetiskt, säger hon.

Gustav Dahlander har skrivit en artikel om Petra Mede på Eurovisions hemsida på SVT.se. Han menar att föräldraskapet är intressant eftersom det gjorde henne till en doldis bland kandidaterna till programledarposten.

– Vi  tyckte det var en bra vinkel för att förlossningen gav henne ett ”alibi” till varför hon inte skulle leda programmet. Det gjorde också att nyheten inte läckte på förhand och att det blev en desto större grej när det väl blev klart.

Skulle ni ha skrivit så om en man?

– Det tror jag inte, men jag kan ju bara svara för mig själv. Det är ju så att en kvinna ammar och en man inte kan det, då blir det rent praktiskt en skillnad som gör att föräldrarollen påverkar jobbet.

Välkomnar diskussionen

Efter all uppmärksamhet kommer Eurovision-redaktionen bli mer uppmärksamma på den här typen av frågor, säger Gustav Dahlander som tycker det är bra att det blir en diskussion.

– I framtiden kommer vi tänka om både en och två gånger extra när vi skriver.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.