Anita Björk, 1923-2012. Bilden är från pjäsen ”Misantropen” från 1962. Foto: SVTVisa alla (7)
Visa alla (7)

”Hon var sträv – men med glitter i ögonen”

Publicerad

Kvinnan bakom roller som Fröken Julie, Siri von Essen och Selma Lagerlöf har avlidit. Sven Hugo Persson minns en skådespelerska som inte ville vara naturlig.

Sven Hugo Persson, dramaturg på Dramaten, arbetade nära Anita Björk under många år. Hon var också en god vän, som han gärna pratade med i telefon.

– Det var fantastiskt att höra den där berömda rösten i telefon. En klassiskt skolad teaterröst som man associerar till en annan tid. Hon var medveten om att det sättet att tala kunde upplevas uppstyltat, att hon ibland kunde upplevas som kylig, typisk ”dramatenöverklass”.

Varför?

– Det handlade nog om rollerna hon gjorde, Fröken Julie, till exempel. Hon fick sällan spela komedi, och sa att hon nog upplevdes som lite kärv. Men hon sa ”man kan inte komma in på scenen och vara naturlig och tro att de ska höras till tredje raden”, säger Sven Hugo Persson.

Spelade i Hitchcockfilm

Fröken Julie, Siri von Essen och Selma Lagerlöf hör till de stora roller som Anita Björk gestaltade på film och på teaterscenen. Hon blev också internationellt uppmärksamad för sin insats i Hitchcockthrillern ”Jag bekänner” från 1953. Filmen vann föregångaren till Guldpalmen i Cannes.

Anita Björk gjorde mer än 100 roller på Dramaten, och en mängd filmer och radiopjäser mellan 1945 och 2011. Sven Hugo Persson beskriver henne som en Alf Sjöberg-märkt skådespelare. Alf Sjöberg och Ingmar Bergman var Dramatens då största – och konkurrerande – regissörer.

– Hon var ”leading lady” hos Sjöberg, men efter att han gått bort gjorde hon roller hos Bergman också. Och erkände att hon tyckte han var en väldigt bra regissör, säger han.

Anita Björk spelade bland annat i Ingmar Bergmans uppsättning av ”Markisinnan de Sade”. Hon gjorde också rollen som Selma Lagerlöf i tv-pjäsen ”Bildmakarna” och medverkade i filmen ”Larmar och gör sig till” som Bergman regisserade.

– Hon hade stor integritet, var lite sträv – men hade glitter i ögonen. En väldigt ärlig människa, som alltid sa vad hon tyckte. Men hon var också väldigt entusiastisk och stöttande, speciellt för yngre skådespelare, säger Sven Hugo Persson.

Gift med Stig Dagerman

I början av 1950-talet träffade Anita Björk Stig Dagerman och de inledde ett förhållande. Något som fick stor uppståndelse, inte bara för att Dagerman redan var gift. De blev tidens mest uppmärksammade kändispar. De gifte sig, fick en dotter och levde ihop tills Stig Dagerman tog sitt liv 1954.

– Hon pratade gärna om sin relation med Stig, framträdde och talade om honom och hans författarskap i olika sammanhang, säger Sven Hugo Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer