”Män ska se ut som mördare”

Uppdaterad
Publicerad

I kväll är det premiär för andra säsongen av SVT-serien ”Alla är fotografer”. Efter att säsong ett fick kritik för sina gammalmodiga könsroller så nu har man tänkt om – och tagit hjälp av en genuscoach.

För några år sedan startade fotografen Tomas Gunnarsson bloggen Genusfotografen. Syftet var att sätta fokus på fotovärldens vana att skildra kvinnor som mjuka och underlägsna och män som hårda och mäktiga.

Sågade programmet

Efter att ha sett första säsongen av ”Alla är fotografer”, en serie där komikerna Henrik Schyffert och Johan Rheborg lär sig fotografera, skrev Tomas Gunnarson en text där han sågade programmet.

En sågning som ledde till att redaktionen bjöd in honom för att hjälpa till. 

– Jag blev fascinerad av att de inte alls reflekterade över vad de gjorde. Vid en skolfotografering bad de en tjej stå med benen ihop och fnissa, medan en kille fick peta i näsan. Eller när de klättrade upp på en stege för att fota en kvinna som ligger i en säng. Det var så många klyschor!

Negativa ideal

Varför är sådana bilder ett problem?

– Man cementerar snäva könsroller som begränsar alla. Till exempel ser du sällan män som visar känslor. Jag brukar säga att män ”ska” se ut som mördare på tidningsomslag. Och det späder bara på det mest negativa maskulina idealet.

Men kan genusmedvetna bilder verkligen förändra hur vi ser på manligt och kvinnligt?

– Det tror jag absolut. Bilder visar vad som är möjligt. Om vi inte redan har sett det så kan vi inte veta att ”så här kan det vara” – ”så här kan jag vara”.

Hoppas på branschen

Att Henrik Schyffert och Johan Rheborg nu plockat upp genusperspektivet kanske kan tillföra något nytt i lite trög fotobransch, hoppas Tomas Gunnarsson.

– Om man läser i diskussionsforum för fotografer så ser man ofta att de bara slår genuskritiken ifrån sig och säger att de gör vad kunden vill ha. Om kritiken i stället kommer från två gubbar kanske de tänker: ”Ja men det kanske inte är så dumt med genus ändå?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.