Pawel Machcewicz 2017. Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

”Många polska historiker är oroliga”

Publicerad

Stödet för det polska partiet Lag och rättvisa (PIS) blev större än väntat under helgens val. Paweł Machcewicz, som tidigare avskedats från sin tjänst som chef för Andra världskrigs-museet i Gdansk säger till Kulturnyheterna att det finns en oro bland akademiker och kulturarbetare i Polen.

Som chef för Andra världskrigs-museet i Gdansk ville Paweł Machcewicz lyfta fram vanliga människors erfarenheter under andra världskriget och jämföra med andra länders erfarenheter av kriget. Men strax före öppnandet 2017 fick han reda på att den av Lag och Rättvisa styrda regeringen inte ansåg museet vara tillräckligt patriotiskt och att ny museichef tillsatts.

Efter söndagens val beskriver han stämningen i den akademiska världen som orolig, men motståndskraftig.

- Jag förväntar mig en fortsättning på den politik som rått de senaste fyra åren – att införa en väldigt konservativ och nationalistisk syn på historia och kultur, säger Paweł Machcewicz till Kulturnyheterna över telefon från sin arbetsplats på polska vetenskapsakademin i Warszawa.

– Många polska historiker är oroliga över att vi kommer att närma oss situationen i Ungern där Fidesz-regeringen har makt över den akademiska världen. Men vi får se. Majoriteten av oss akademiker är beredda att försvara sin självständighet.

Anklagad för korruption

En kontroversiell lag som försvårat för såväl konstnärer som akademiker i Polen har gjort det straffbart att lasta Polen för nazisternas folkmord under andra världskriget. Lagen antogs i början av 2018. Under den senaste mandatperioden har enligt Paweł Machcewicz historiska tidskrifter som behandlar polska judars situation under andra världskriget fått anslag indragna. Själv har han blivit anklagad för både korruption och ekonomisk försnillning efter att ha hamnat i konflikt med regeringen.

– Regeringen slog tillbaka, jag har genomgått två brottsutredningar, jag anklagades för ekonomiska oegentligheter som chef för museet och för korruption. Det är ett uttryck för totalitära stater. Men med det sagt, mitt fall är extremt, så här ser det ju inte ut för alla historiker eller museichefer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.