Don Draper och Håkan Hellström, två sidor av samma mynt. Foto: TT

”Manligheten behöver moral”

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas moral i jämställdhetsfrågorna. Det hävdar författaren och journalisten Stephan Mendel-Enk under ett seminarium om manlighet hos populärkulturella män som Don Draper eller popsångaren Håkan Hellström.

Don Draper är den välkammade reklammannen med sammanbitna käkar som håller sina demoner lugna med hjälp av älskarinnor, intensiv rökning och mörk sprit, medan Håkan Hellström är den rufsiga pojkmannen som ylar ut sitt hjärtas innersta mening. Två manstyper med en avgrund mellan sig.

Väl?

Kulturnyheterna i Almedalen 2015

Nej. Mycket lite har hänt mellan Drapers 60-tal och Hellströms 00-tal. Det menar författaren och journalisten Stephan Mendel-Enk, som är författare till boken ”Med uppenbar känsla för stil” med undertiteln ”Ett reportage om manlighet”.

Han menar att det bara är diskussionen som låter annorlunda idag, medan manlighetens kärna är densamma.

– Det är akademiska termer som har förändrats, men de har inget med verkligheten att göra.

Ännu mer muskler idag

Frågan diskuterades idag i Almedalen under ett TCO-arrangerat seminarium med titeln ”Från Don Draper till Håkan Hellström – om maskulinitet och om män som agenter för jämställdhet”. Frågan gällde om det går att öka jämställdheten genom att ändra sättet vi ser på män.

Stephan Mendel-Enk var en av paneldeltagarna, tillsammans med Shahab Ahmadian, projektledare för kampanjen FATTA MAN och Johan Bävman, fotograf, aktuell med projektet Swedish Dads, där han fotat föräldralediga pappor.

Mendel-Enk säger att manlighet nu som då handlar om förmågan att kunna resa sig över sina känslor, om styrka och om att lyckas bli någon.

– Är det nån skillnad mellan min son och hans grupp av killar och hur jag växte upp? Nej, inte på något sätt. Är det nån skillnad i vilken populärkultur de konsumerar? I så fall på ett negativt sätt. Det är större muskler och mer av det man förknippar med destruktiv machomanlighet.

Var det inte mer muskler i populärkulturen på 80-talet?

– Det var ju en västanfläkt jämfört med vad de håller på med nu. Kolla på ”Fast and Furious”-filmerna med Vin Diesel, han är fan så mycket större än Stallone var.

Hellström gammalt ideal

Så du håller inte med om att någonting har hänt mellan mansideal som Don Draper och Håkan Hellström?

– En tanig singer-songwriter? Bob Dylan är 70 år gammal. Det har alltid funnits folk som vill ha det så. Det är inget nytt i sig.

– Det finns grupper i samhället där fler killar tar ut föräldraledighet. Men om man jämför med hur den gruppen var för 40 år sen så var de ju redan då lika inställda på att vara jämlika och fina.

Lösningen? Moral

Den som vill ha mer jämställda män måste vädja till det som redan idag präglar manligheten, nämligen moralen, plikten, säger Stephan Mendel-Enk. Det kan låta lite gammeldags, men plikten har hög status i många sammanhang. Som exempel nämner han fotbollssupporters i olika firmor.

– De upplever ett tomrum. Det finns ingenting som tar deras kamp och offervilja i anspråk. Så de har uppfunnit det själva. De tvingar fram ett hat mot de andra firmorna som egentligen inte finns.

– Att vara familjefar är idag snarast en väg till självuppfyllande. Det framställs som något mjukt, nåt man gör med den feminina sidan av sig själv, inte som nåt som tar den självuppoffrande maskulina sidan i anspråk.

Så du tycker att det saknas moral i de här frågorna?

– Ja. I andra länder som Sverige anser sig överlägset i de här frågorna så kan män ta stort ansvar familjemässigt, men inte för att de är sköna mjuka snubbar, utan för att det finns en religion eller en social idé om att det är ett anvsar som de ska ta vare sig de vinner eller förlorar på det. Det är bara så det är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturnyheterna i Almedalen 2015

Mer i ämnet